Tyrannosaurus rex este probabil cel mai emblematic dintre toți prădătorii preistorici.
În ciuda cercetărilor bogate asupra genului Tyrannosaurus, toate exemplarele adulte descoperite din câmpiile din Canada până în sud-vestul Statelor Unite aparțin unei singure specii: T. rex. Cu toate acestea, paleontologii au analizat acum în mod riguros variația scheletului lor, iar rezultatele sugerează că am putea vorbi, de fapt, despre trei specii diferite.
De ceva timp, oamenii de știință au identificat diferențe în morfologia scheletului specimenelor de Tyrannosaurus, mai ales în ceea ce privește femurul, la indivizii de dimensiuni similare și la specimenele cu unul sau doi dinți incisivi subțiri în părțile frontale ale maxilarului.
Totuși, aceste diferențe au fost puse în mare parte pe seama dimorfismului sexual - atunci când masculii și femelele aceleiași specii se dezvoltă diferit. Alte explicații pentru aceste diferențe includ faptul că indivizii se află în stadii distincte de dezvoltare genetică sau pur și simplu se referă la variații individuale.
O ultimă explicație posibilă este însă cea mai intrigantă și anume aceea că diferențele reprezintă specii distincte în cadrul genului Tyrannosaurus.
Paleontologii au măsurat oasele și resturile dentare a 38 de specimene de Tyrannosaurus. Ei au comparat oasele femurului la 24 dintre specimene, oferind o indicație a robusteții și rezistenței. De asemenea, au măsurat diametrul bazei dinților sau spațiul din gingii pentru a vedea dacă indivizii aveau unul sau doi dinți incisivi.
Concluziile au arătat că variațiile femurului nu pot fi explicate pur și simplu prin faptul că indivizii mai în vârstă și mai mari au oase mai puternice. De fapt, unele dintre cele mai mari specimene aveau oase relativ mai subțiri și mai curbate. Mai mult, cercetarea a sugerat și că diferențele nu se datorează dimorfismului sexual.
Toate aceste constatări sugerează cu tărie că, pe măsură ce timpul a trecut, Tyrannosaurus a evoluat în specimene distincte din punct de vedere fiziologic.
„Diferențele în ceea ce privește structura osoasă a fosilelor descoperite în zona de cercetare pot fi considerate suficient de distincte pentru ca specimenele să poată fi considerate chiar specii separate”, au transmis cercetătorii. Una dintre ele a fost numită T. imperator - pe baza fosilelor regăsite în straturile inferioare și medii de sedimente, cu oase mai robuste și, de obicei, doi dinți incisivi.
Cea de-a doua specie ar fi T. regina - fosile descoperite în straturile superioare ale sitului arheologic- cu oase mai puțin solide și cu un singur dinte incisiv.
Și, nu în ultimul rând, deja cunoscutul T. rex, a fost identificat în stratul superior și mijlociu de sedimente, indivizi cu oase foarte solide și având în același timp doar un dinte incisiv.
În viitor, cercetătorii se așteaptă ca revizuirea acestor noi specii să fie luată în calcul, dacă vor fi găsite mai multe specimene care să se încadreze în aceste noi granițe delimitate prin acest studiu.
____________________________________________________________________________________________________
Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro: