O echipă de cercetători formată din oameni de știință de la unele dintre cele mai prestigioase instituții din SUA au conceput și testat o tehnologie wireless care permite controlarea neuronilor din creierul unei muște în mai puțin de o secundă.

Echipa de cercetători a folosit ingineria genetică pentru a stimula un centru special aflat în celulele neuronale ale muștelor, care poate fi activat cu ajutorul căldurii. Atunci când acesta este activat, muștele își întind aripile, așa cum ar face în timpul ritualului de împerechere.

Cercetătorii au injectat apoi muștele experimentale cu nanoparticule care puteau fi încălzite prin aplicarea unui câmp magnetic. Muștele modificate genetic au fost apoi introduse într-un perimetru care avea în partea superioară un electromagnet și o cameră pentru captarea mișcărilor.

Când cercetătorii au activat magnetul, câmpul electric a încălzit nanoparticulele, care au activat neuronii, ceea ce a dus la deschiderea aripilor muștelor.

Cercetătorii au constatat, de asemenea, că intervalul de timp dintre activarea electromagnetului și deschiderea aripilor a fost mai mic de o jumătate de secundă.

Oamenii de știință sunt încrezători că această capacitate de a activa cu precizie celulele va fi utilă în studierea creierului, precum și în tratarea tulburărilor cerebrale.

Echipa se concentrează pe dezvoltarea unei tehnologii care să ajute la restabilirea vederii la oameni, chiar dacă ochii lor nu mai funcționează. Ei urmăresc să realizeze acest lucru prin stimularea unor părți ale creierului care sunt asociate cu simțul văzului, pentru a oferi un sentiment similar, în absența ochilor funcționali.

„Pentru a ajunge la precizia naturală a creierului, probabil că trebuie să obținem un răspuns până la câteva sutimi de secundă. Așadar, mai e încă un drum lung de parcurs", au precizat aceștia. 

__________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro:

Share articol: