În cadrul unui experiment controversat, menit să studieze evoluția acestui coronavirus, oamenii de știință au obținut o nouă tulpină a virusului.

Cercetătorii de la Universitatea din Boston au atașat o genă a proteinei spike de la versiunea omicron la codul genetic al tulpinii originale (Wuhan) a SARS-CoV-2.

Omicron este o tulpină virală care se transmite foarte ușor, fiind extrem de contagioasă, dar mai puțin periculoasă, pentru că nu provoacă multe decese. În prezent, aceasta este tulpina dominantă, la nivel mondial.

În schimb, versiunea inițială a coronavirusului, originală din Wuhan, se transmite mai greu, dar duce la îmbolnăviri severe și numeroase decese, fiind un virus înalt patogen.

În urma testele realizate pe cobai, specialiștii au observat că versiunea hibridă este mai periculoasă decât omicron, dar mai puțin agresivă decât prima variantă a coronavirusului: 80% din șoarecii infectați au murit.

În comparație, cobaii infectați cu tulpina omicron s-au îmbolnăvit, dar nu au murit, în timp ce toți cei care aveau tulpina originală au decedat.

Concluzia oamenilor de știință este că nu proteina spike, ci alte proteine din compoziția virusului îl fac să fie înalt patogen, adică să provoace mai multe cazuri severe, chiar fatale, de boală.

Aceste informații pot ajuta la stabilirea unor strategii terapeutice mai eficiente, susține Mohsan Saeed, coordonatorul studiului, care dă asigurări că experimentele realizate cu virusul hibrid nu sunt periculoase.

__________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro:

Share articol: