Noul material pe baza pe grafit are o eficienta de 85%
Un nou material poate revolutiona tehnologia in domeniul desalinizarii si generarii de energie termica. Un inginer de la MIT a creat un disc format din doua straturi, pe baza de carbon, capabil sa converteasca energia solara in abur. Primul strat al “buretelui solar” are rol de izolator si asigura flotabilitatea. Stratul superiore si cel activ. contine fulgi de grafit exfoliat cu ajutorul microundelor.
Procesul de generare a aburului e simplu: buretele se pune intr-un cilindru cu apa, razele solare incalzesc stratul superior al grafitului si genereaza indeajuns de multa caldura pentru a transforma apa in abur. Eficienta materialului depinde insa foarte mult de cantitatea de energie solara, dar la o intensitate de 10 ori mai mare decat cea a razelor dintr-o zi senina, buretele solar are o eficienta de 85%.
Descoperirea lui Hadi Ghasemi poate fi folosita usor in mai multe domenii, pentru ca o intensitate de 10 ori mai mare a luminii se obtine cu o simpla lupa sau cu un reflector. Desalinizarea apei de mare poate fi una dintre cele mai la indemana aplicatii, dar cei de la MIT se gandesc chiar si la producerea de energie electric, conform ExtremeTech.