Virusul, identificat prima dată în anul 2018, este al optulea tip de coronavirus care poate trece de la animale la oameni.

Descoperirea a fost făcută de oamenii de știință de la Universitatea Duke și Universitatea de Stat din Ohio, iar virusul a fost numit CCoV-HuPn-2018.

Acest coronavirus poate fi transmis de la câine la om, așa cum SARS se transmite de la lilieci la oameni, iar MERS de la cămile la oameni.

Noul tip de coronavirus a infectat cel puțin 8 persoane din Malaysia, în special copii, dar toți pacienții s-au vindecat, scrie Daily Mail.

Deși noul tip de virus nu poate să fie la fel de periculos precum SARS-COV-2, care provoacă boala COVID-19, faptul că se transmite de la animalele de companie la oameni este un semnal de alarmă.

Cercetătorii spun că fenomenul transmiterii unui coronavirus de la animal la om ar putea fi mult mai larg răspândit decât credem, dar aceste virusuri nu sunt de obicei descoperite la testele obișnuite, care caută doar agenți patogeni specifici omului.

Autoritățile ar trebui să ia din timp măsuri, pentru că un virus de acest fel are nevoie de mai mulți ani pentru a se adapta, ca să poată trece de la animal la om, iar apoi să se răspândească de la om la om.

Oamenii de știință vor continua să studieze virusul CCoV-HuPn-2018, ca să afle dacă ar putea deveni un real pericol pe viitor.

Coronavirusurile sunt o familie de virusuri care provoacă simptome respiratorii, ele fiind întâlnite la oameni, dar și la animale.

Există patru tipuri de coronavirusuri umane care provoacă răceală, acestea nefiind periculoase. Riscul apare însă din cauza altor tipuri, SARS, MERS și SARS-COV-2, care pot fi mortale.

Riscul transmiterii de virusuri de la animale la oameni va crește tot mai mult pe viitor, din cauza schimbărilor climei și a distrugerii habitatelor naturale.
 


Urmărește emisiunile tale preferate pe ProTv Plus:

 

Share articol: