Oamenii de știință au determinat în sfârșit vârsta galaxiei noastre, ajungând la concluzia că aceasta a apărut la doar 800 de milioane de ani după Big Bang.

Cercetătorii au concluzionat că praful cosmic s-a așezat în centrul galaxiei noastre în urmă cu aproximativ 13 miliarde de ani, în timp ce marginea sa exterioară a luat naștere în urma unei coliziuni cu galaxia Gaia-Enceladus, o galaxie pitică care a fuzionat cu Calea Lactee în urmă cu 8-11 miliarde de ani.

Descoperirile au fost publicate miercuri în revista „Nature”, fiind descrise de astronomii Maosheng Xiang și Hans-Walter Rix de la Institutul pentru Astronomie Max-Planck. Aceștia au analizat un studiu realizat pe aproape un sfert de milion de stele - cu vârste cuprinse între 13,8 miliarde și 15 miliarde de ani - pentru a urmări evoluția galaxiei noastre prin corelarea ciclurilor lor de viață cu mișcările Căii Lactee.

Xiang și Rix și-au fixat obiectivele telescopice asupra stelelor cu masă mică - precum Soarele nostru - în timpul fazei lor de mijloc de viață, moment în care strălucirea aprinsă de nivelul lor de hidrogen în creștere ne permite să observăm și să estimăm mai ușor ciclul lor de viață.

„Cu o abordare inovatoare pentru estimarea datelor de naștere ale stelelor, Xiang și Rix au reușit să ne ajute să înțelegem mai bine cum s-a format galaxia noastră", a declarat fizicianul Timothy Beers de la Universitatea Notre Dame într-un editorial legat de noul raport.

„Iar abordarea este scalabilă, ceea ce înseamnă că, pe măsură ce vor fi disponibile date pentru eșantioane mai mari de stele din Calea Lactee, această imagine va deveni și mai clară", a spus el.

__________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro:

Share articol: