Semnalele radio rapide sunt pulsații interceptate în mod aleatoriu din spațiu, pentru scurte perioade de timp. Unele dintre ele au atras de-a lungul timpului atenția cercetătorilor, care au încercat să descopere sursele din care provin acestea.
Cu ajutorul unui telescop al Agenției Spațiale Europene, aceștia au reușit să detecteze locul aproximativ din care provin unele dintre cele mai controversate semnale de acest tip, ajungând la concluzia că ele sunt emise de o stea „moartă”, cunoscută sub numele de SGR 1935+2154, care trimite în spațiul cosmic atât raze X, cât și unde radio. Observația este prima din istorie care conectează stelele de tip magnetar de semnalele radio rapide, iar descoperirea este una majoră care ajută detectarea originilor acestor fenomene misterioase.
Stelele de tip magnetar sunt rămășițe ale corpurilor cerești care au cel mai puternic câmp magnetic din univers. Ele sunt tipuri de stele neutronice, iar atunci când devin active pot produce pulsații energetice intense. Acestea durează, de obicei, mai puțin de o secundă, însă sunt de miliarde de ori mai puternice decât lumina Soarelui.
În urmă cu șase ani, SGR 1935+2154 a fost descoperită în constelația Vulpecula din Calea Lactee, iar la finalul lunii aprilie a acestui an, steaua aflată la circa 30.000 de ani lumină a emis o serie de semnale radio rapid, pe lângă razele X cu care oamenii de știință sunt deja obișnuiți.
„Nu am mai detectat niciodată până acum semnale radio rapide venind dinspre o stea de tip magnetar”, au transmis membrii echipei de cercetare. În aceeași zi din aprilie și astronomii din Canada au detectat o pulsație de lumină similară venind din aceeași direcție.
Semnalele radio rapide au fost detectate pentru prima dată în 2007 și reprezintă unul dintre marile mistere ale omenirii, originile lor fiind încă neelucidate.
________________________________________________________________________________________________
Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro: