Oamenii de știință au găsit o modalitate de a sări peste unele dintre cele mai dificile etape în construirea unui model de creier uman în miniatură în laborator.
În loc să determine celulele stem să prolifereze cu milioanele și să se transforme în diferite tipuri de celule specifice, cum ar fi neuronii, cercetătorii olandezi au reușit să dezvolte un organ cerebral direct din țesut cerebral fetal.
Structura rezultată are dimensiunea unui bob de orez și capacitatea de a se „auto-organiza”. Deși nu este un organ real în sine, cercetătorii speră că se va dovedi a fi un model valoros pentru tratamentul bolilor și tulburărilor cerebrale, în special la copii.
Țesutul cerebral fetal este obținut, de obicei, în urma unor avorturi, iar normele etice ale utilizării sale în cercetarea științifică variază considerabil de la o națiune la alta, unele țări interzicându-i complet folosirea, iar altele, precum Olanda, permițând-o, dar cu limitări stricte. Și, având în vedere disponibilitatea redusă a țesuturilor fetale, oamenii de știință au cultivat până acum doar „mini-creiere" umane din celule stem.
Așadar, în cele din urmă, echipa a reușit să obțină fragmente mici de țesut cerebral capabile să se auto-organizeze, creând o structură tridimensională, stratificată, cu diferite tipuri de celule, inclusiv neuroni și celule gliale. Mai mult, creierul miniatural a continuat să răspundă la unele dintre aceleași semnale chimice precum un creier viu și a rămas „în viață” mai mult de șase luni.
Prin comparație, organoidele cerebrale realizate din celule stem abia reușesc să reziste mai mult de 80 de zile.