Mai mult de o sută de noi desene descoperite în câmpia antică Nazca din Peru și în jurul acesteia și în zonele înconjurătoare ar putea scoate la lumină noi informații despre misterioasele opere de artă precolumbiene care i-au intrigat pe oamenii de știință și pe vizitatori timp de decenii întregi.

În urma a doi ani de cercetări de teren cu ajutorul fotografiilor aeriene și al dronelor, cercetătorii peruani și japonezi de la Universitatea Yamagata au raportat la începutul acestei luni descoperirea a 168 de noi desene în situl din patrimoniul mondial UNESCO de pe coasta sudică a Pacificului din Peru.

Geoglifele, figuri uriașe trasate în deșertul sud-american, datează de peste 2.000 de ani și reprezintă oameni, pisici, șerpi, balene ucigașe, păsări ori animale precum lame sau alpace.

Jorge Olano, arheologul șef al programului de cercetare a liniilor de la Nazca, a declarat că noile figuri au o lungime medie cuprinsă între doi și șase metri. Scopul liniilor Nazca, ce puteau fi văzute doar din aer, rămâne încă un mister.

Descoperirile din această lună, însă, sunt mai mici și pot fi văzute de la sol, a declarat pentru Reuters Masato Sakai, un profesor de la Universitatea Yamagata, coordonator al studiului. Cercetătorii descoperiseră deja 190 de figuri în zonă începând din 2004. Însă vastitatea terenului pe care acestea îl acoperă a complicat eforturile de studiere și conservare a sitului de patrimoniu.

Universitatea Yamagata a declarat că cercetarea va fi folosită în studiile bazate pe inteligență artificială pentru a ajuta la prezervarea liniilor.

„Unele geoglife sunt în pericol de a fi distruse din cauza extinderii recente a atelierelor legate de minerit în parcul arheologic", au mai spus cercetătorii. 

Sursa foto: Yamagata University/Reuters

__________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro:

Share articol: