În mod normal, plasticul se degradează după ce este topit și remodelat, astfel încât nu poate fi reutilizat de foarte multe ori. Acest lucru s-ar putea schimba însă.

Cercetătorii de la Universitatea din Colorado au creat acum un nou tip de plastic, numit PBTL, care poate fi reciclat la infinit, fără să-și piardă proprietățile.

Astfel, acest nou material foarte rezistent ar putea fi folosit inclusiv la mașini sau în construcții, scrie Daily Mail.

Totodată, prin reciclarea lui continuă, nu se vor mai produce deșeuri de plastic, care poluează foarte mult mediul. Singura problemă care apare cu noul material este faptul că trebuie reciclat separat.

Un material similar a fost creat anul trecut de către cercetătorii de la Laboratorul Berkeley. Ei au conceput un nou tip de plastic, foarte rezistent, numit PDK.

Ambele tipuri de polimeri de ultimă generație ar putea ajuta la reducerea costurilor de producție, dar și la limitarea poluării.

În prezent, peste 300 de milioane de tone de plastic sunt fabricate anual, iar jumătate din această cantitate reprezintă produse de unică folosință, care vor fi aruncate și vor polua mediul.

La nivel mondial, doar 20% din cantitatea de plastic folosită este reciclată. Restul este incinerat sau pur și simplu aruncat la groapa de gunoi, de unde ajunge apoi în natură. Peste 8 milioane de tone de plastic au fost găsite anul trecut în oceane.

Cercetătorii americani au publicat un studiu despre noul tip de plastic în revista Science Advances.


Urmărește emisiunile tale preferate pe ProTv Plus:

Share articol: