Tehnica este deocamdata la inceput, insa in viitorul nu foarte indepartat ar putea fi aplicata si in cazul oamenilor.
Cercetatorii de la Universitatea Stanford au reusit sa citeasca gandurile unui soarece. Echipa profesorului Mark Schnitzer a implantat in creierul animalului un foarte mic microscop. Folosind pigment fluorescent, ca lumina neuronii care se activau, cercetatorii au reusit sa afle gandurile micutului rozator.
Neuronii au fost implantati intr-o regiune a creierului numita hipocamp, responsabila pentru gandirea spatiala si memoria episodica la soareci, dar si la oameni. Cercetatorii au urmarit activitatea a 700 de neuroni de aici.
Dupa ce au analizat felul in care se lumineaza neuronii, cercetatorii au putut sa prezice ce gandeste soarecele doar urmarind tiparele neuronilor activi.
Cercetatorii spun ca au reusit sa isi dea seama unde anume se afla soarecele in camera, uitandu-se la aceste tipare, pentru ca zonele din hipocamp se activeaza diferit in functie de mediul inconjurator.
"Imagineaza-ti ca mergi pe la birou. O parte dintre neuronii din hipocamp se lumineaza cand esti in apropierea mesei de birou, iar altii atunci cand esti in apropierea scaunului. Asa face creierul tau o harta a spatiului", a spus profesorul care coordoneaza studiul.
Aplicat in cazul oamenilor, un astfel de experiment le-ar putea spune unor observatori in orice moment unde se afla persoana respectiva, fara a exista posibilitatea de a insela testul.
Tehnica ar putea fi folosita in cazul soarecilor cu Alzheimer, pentru a studia mai bine boala si a dezvolta tratamente pentru oameni.
Studiu realizat la Universitatea Stanford a fost publicat in prestigioasa revista Nature Neuroscience.