În filmul „Inception” Leonardo DiCaprio intră în visele oamenilor, interacționează cu ei și le fură secretele din subconștient. Acum, se pare că acest scenariu SF este cu un pas mai aproape de realitate. 

Pentru prima dată, cercetătorii au avut „conversații” cu visători lucizi - adică acei oameni care sunt conștienți că visează - în care au inclus răspunsuri la întrebări și probleme matematice. Descoperirile obținute după interacțiunea cu 36 de participanți sugerează că oamenii pot primi și procesa informații externe complexe în timp ce dorm.

„Această lucrare provoacă definițiile fundamentale ale somnului”, a transmis neurocercetătorul Benjamin Baird, de la Universitatea din Wisconsin, Madison. În mod tradițional, somnul este descris drept o stare în care creierul este deconectat și nu are conștiința a ceea ce se întâmplă în lumea exterioară.

Patru echipe independente din Franța, Germania, Olanda și SUA au încercat să stabilească o comunicare complexă bidirecțională în perioada în care subiecții aveau vise, folosind dialogul și punând întrebări pe care oamenii nu le mai auziseră niciodată până atunci. Cercetătorii au recrutat 36 de voluntari, inclusiv câțiva visători lucizi „cu experiență”, dar și alții care nu mai experimentaseră înainte această stare, dar își aminteau de cel puțin un vis pe săptămână.

Mai întâi, cercetătorii i-au antrenat pe participanți să recunoască momentele în care visau, explicându-le cum funcționează visarea lucidă și făcând demonstrații cu stimuli sonori la care participanții urmau să fie expuși și atunci când dormeau. Ideea a fost aceea că semalele le vor confirma subiecților că visează.

Sesiunile de somn au fost programate în intervale diferite: unele noaptea, atunci când adorm oamenii de obicei, iar altele dimineața devreme. Fiecare laborator a folosit o modalitate diferită de a lua legătura cu subiectul, de la întrebări la stimuli luminoși. Participanții la studiu au fost rugați să semnaleze când au intrat în starea de visare lucidă și să răspundă la întrebări prin mișcarea ochilor și a feței în diferite feluri.

Pe măsură ce paricipanții adormeau, oamenii de știință le-au monitorizat activitatea cerebrală, mișcările ochilor și contracțiile mușchilor faciali, iar din 57 de sesiuni de studiu, șase indivizi au semnalat că visau în stare lucidă în timpul a 15 perioade în care au fost adormiți. În cadrul testelor, cercetătorii le-au adresat subiecților întrebări simple cu răspunsuri de tip da sau nu, le-au expus probleme de matematică, iar pentru a răspunde aceștia au utilizat semnale pe care le-au învățat în mod conștient.

În total, au fost adresate 158 de întrebări, iar visătorii lucizi au răspuns corect la 18,6% dintre ele și greșit la 3,2%. 17,7% dintre răspunsuri nu au fost suficient de clare, iar 60,8% dintre întrebări nu au primit răspuns. Oamenii de știință consideră că aceste rezultate fac dovada faptului că este posibilă comunicarea prin vis.

Conversațiile „în somn” l-ar putea ajuta pe cel care visează să rezolve probleme, să învețe noi lucruri sau chiar să vină cu idei creative, arată specialiștii.

Schimbarea gândurilor unui om în timpul în care acesta visează este încă o idee de domeniul fantasticului, arată neurocercetătorul Ken Paller. Totuși, acesta crede că experimentul este un prim pas foarte important pentru comunicarea prin vis și compară procesul cu prima conversație prin telefon sau cu prima conexiune cu un astronaut aflat pe o altă planetă. 

__________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro:

Share articol: