Doua maimute au pasit pe urmele oii Dolly, devenind primele primate din lume clonate in urma transferului de ADN.
Doua exemplare identice de macac cu coada lunga, Zhong Zhong si Hua Hua, s-au nascut in urma cu opt saptamani respectiv sase saptamani intr-un laborator din China.
Succesul marcheaza un moment semnificativ in cercetarea privind clonarea, dar genereaza si cateva intrebari importante de ordin etic.
Scopul oamenilor de stiinta a fost acela de a netezi calea catre obtinerea unor populatii de maimute uniforme din punct de vedere genetic, care pot fi personalizate pentru realizarea unor cercetari marcante in domeniul afectiunilor umane.
In urma cu 20 de ani, oaia Dolly a facut istorie dupa ce a fost clonata la Roslin Institute din Edinburgh. Acea procedura a reprezentat prima clonare reusita a unui mamifer pornind de la o celula somatica adulta prelevata din ugerul unei ovine din rasa Finn Dorset.
De atunci, multe alte animale au fost create in laborator pe baza tehnicii de clonare numita transfer nuclear de celule somatice (TNCS), ce presupune transferul de ADN din nucleul unei celule somatice intr-un ovul al carui nucleu a fost inlaturat si care este apoi stimulat sa se dezvolte intr-un embrion.
Printre acestea se numara oi, vaci, porci, caini, pisici, soareci si sobolani. Insa, pana in prezent, nu fusese clonata nicio maimuta.
Echipa de cercetatori chinezi condusa de Qiang Sun, director al Centrului de cercetari pe primate non-umane din cadrul Institutului pentru Neurostiinte al Academiei de stiinte din China, al carui sediu se afla in Shanghai, a reusit aceasta performanta prin utilizarea unor celule de tesut conjunctiv embrionar.
Dupa transferul ADN-ului in ovulele donatoare a fost utilizata reprogramarea genetica pentru activarea sau dezactivarea genelor care ar fi suprimat in mod normal dezvoltarea embrionului.
Zhong Zhong si Hua Hua sunt rezultatul a 79 de tentative de transfer nuclear. Alte doua maimute au fost clonate dintr-un alt tip de celula adulta, insa acestea nu au supravietuit.
''Am testat diverse metode, insa doar una a functionat'', a declarat profesorul Sun. ''Au fost multe esecuri inainte de a gasi o cale de clonare cu succes a unei maimute'', a explicat acesta.
Studiul a fost publicat in cea mai recenta editie a jurnalului Cell.
Tehnic, Zhong Zhong si Hua Hua nu sunt primele primate clonate. Acest titlu este detinut de Tetra, o maimuta rhesus nascuta in 1999 in urma aplicarii unei tehnici mult mai simple, care nu a implicat transferul ADN.
Este vorba despre acelasi proces care duce la nasterea de gemeni naturali, in urma caruia nu pot rezulta mai mult de patru urmasi simultan.
Sursa: Agerpres