Dispozitivul poate face operațiuni cu o viteză de 100 de trilioane de ori mai mare față de cel mai rapid supercomputer.
Astfel, potrivit echipei de la Universitatea de Știință și Tehnologie din Hefei, care a creat noul supercomputer cuantic, numit Jiuzhang, acesta este de 10 miliarde de ori mai rapid decât supercomputerul cuantic creat de Google anul trecut, scrie Live Science.
Performanța nu este totuși surprinzătoare, deoarece China a investit foarte mult în computerele cuantice - aproximativ 10 miliarde de dolari.
Totodată, China este lider în domeniul rețelelor cuantice, care permit transmiterea la distanțe foarte mari a datelor codate prin mecanică cuantică.
Computerele cuantice sunt mult mai rapide la efectuarea anumitor sarcini comparativ cu dispozitivele clasice de operare.
Un computer clasic operează cu bits, care pot avea doar o stare din două posibile (pot fi 1 sau 0), în timp ce un computer cuantic lucrează cu quantum bits (sau qubits) care pot exista simultan în mai multe stări. Astfel, aceste computere pot să rezolve mult mai rapid anumite sarcini.
Totuși, construirea unui computer cuantic este dificilă, iar Jiuzhang a fost creat pentru a rezolva un singur tip de operațiune și se bazează pe circuite optice.
Viteza lui de operare este totuși impresionantă: a putut rezolva o problemă în doar 200 de secunde, în timp ce un supercomputer clasic ar fi avut nevoie de 2,5 miliarde de ani pentru a ajunge la acel rezultat.
Urmărește emisiunile tale preferate pe ProTv Plus: