O echipă de istorici susține că ar fi identificat ruinele orașului dispărut Atlantida.
Folosind imagini obținute din satelit, cercetătorii de la compania Merlin Burrows au analizat ruinele scufundate ale unui mare oraș port, care a existat cândva în sudul Spaniei.
Aceste ruine fuseseră inițial atribuite unor colonii grecești sau romane care au existat în această regiune. Însă acum istoricii care lucrează pentru această firmă susțin că orașul a fost construit de fapt de civilizația dispărută a Atlantidei.
Atlantida a fost menționată de filozoful grec Platon, care scria despre atlanți că au avut o civilizație extrem de avansată și bogată, care a dispărut cu mii de ani în urmă, în urma unui cataclism.
Istoricii se bazează pe aceste scrieri vechi pentru a încerca să identifice locul în care s-a aflat Atlantida. Până acum, nu există dovezi clare care să ateste existența acestei civilizații, deși mulți specialiști au oferit posibile localizări ale orașului.
Atlantida avea ziduri uriașe și piloni mari la intrare, dar și un templu dedicat zeurului mării Poseidon. Orașul avea o formă circulară și era alcătuit din platforme insulare, unele naturale, altele construite, pe care erau ridicate clădirile.
Orașul nu era de fapt o insulă, cum greșit cred unii istorici, ci se afla într-o lagună. Conform legendei, Atlantida s-a scufundat în urma unui tsunami sau a unei erupții vulcanice.
Actuala teorie, susținută de experții de la Merlin Burrows, localizează orașul dispărut în zona Parcului Național Donana, care a fost odinioară o lagună. Aici ei au identificat 15 așezări umane, care au existat de-a lungul coastei.
Ruinele analizate de ei conțin o combinație unică de metale, dar și un tip de ciment care nu a mai fost observat până acum în alte locuri.
Mostre de material preluate din acest ruine atestă că ele sunt mai vechi decât coloniile grecești și romane care au existat aici, spune istoricul Tim Akers, coordonatorul cercetării. Conform analizei, situl a fost distrus acum aproximativ 10.000 de ani.
Printre ruinele deosebite analizate de istorici în această zonă se numără un zid uriaș, de 75 metri grosime, care delimita probabil portul.
Potrivit teoriei lansate de experții de la Merlin Burrows, orașul a fost distrus de un aflux uriaș de apă, care a acoperit laguna cu un strat de sedimente.
Zona unde se află ruinele atribuite Atlantidei se numea în Antichitate Medina Sidonia. Numele Sidonia derivă din numele zeului Poseidon, un nou indiciu în favoarea Atlantidei, susțin cercetătorii.