Astronomii au analizat timp de 6 ani comportamentul anomal al unei stele.
Începând cu anul 2012, oamenii de știință au monitorizat un comportament ciudat al unei stele îndepărtate, VVV-WIT-07.
Luminozitatea ei variază atât de mult încât singur concluzie firească este că există ceva de mari dimensiuni în apropierea ei, care, din când în când, obturează lumina.
Ce anume este aceste „ceva”, nimeni nu știe. Sunt însă diferite teorii: de la existența unei megastructuri extraterestre construite în jurul stelei până la inele uriașe de asteroizi.
Ulterior, acest fenomen a fost observat însă și la alte stele. În acest moment, astronomii caută să-și explice acest un comportament straniu similar observat la trei stele aflate la mare depărtare: VVV-WIT-07 (descoperită în anul 2012), KIC 8462852 (numită și Steaua lui Tabby, identificată în 2015) și J1407 (identificată tot în 2012).
Din fericire, după 6 ani de studiu, cercetătorii au reușit să obțină informații importante, care vor ajuta la descifrarea misterului, scrie Science Alert.
Tabetha Boyajian, astronom la Universitatea de Stat Louisiana, cea care a identificat Steaua lui Tabby, precizează că intensitatea cu care este blocată lumina din jurul acestei stele diferă în funcție de culoarea luminii emise.
Prin urmare, obiectul sau obiectele care se interpun între stea și aparatele noastre de observație nu sunt opace. Astfel pot fi eliminate din start teoriile care se refereau la planete sau la o megastructură extraterestră în apropierea stelei.
Printre posibilele explicații care nu au fost încă excluse se numără un roi de comete sau nori de praf.
Foto: iStock