Wu Yanhua, adjunctul șefului Administrației Naționale Spațiale Chineze (CNSA), a anunțat săptămâna trecută că intenționează să efectueze un test de deviere a asteroizilor începând din 2025 - parte a unui sistem mai amplu de monitorizare și apărare a planetei cu care CNSA se află în primele etape de dezvoltare.
Sistemul de monitorizare va consta atât în instrumente terestre, cât și spațiale, folosite pentru a analiza obiectele din apropierea Pământului care ar putea reprezenta o amenințare.
Sistemele de monitorizare sunt deosebit de importante, deoarece cu cât un asteroid care se apropie este detectat mai devreme, cu atât este mai ușor de deviat. Un asteroid îndepărtat ar putea avea nevoie doar de o intervenție minoră pentru a-l redirecționa suficient de mult pentru a rata Pământul și cu cât un asteroid este văzut mai târziu, cu atât mai dificil ar fi să-i schimbi cursul.
Agențiile spațiale din întreaga lume au construit deja sisteme robuste de monitorizare a asteroizilor și au catalogat multe mii de obiecte din Sistemul Solar. Niciunul dintre ele nu reprezintă o amenințare realistă în timpul vieții noastre (în prezent, obiectul cu cel mai mare risc, cunoscut sub numele de 2010 RF12, are o șansă de 4,8 % de a avea un impact cu Pământul în 2095.
Acest asteroid de 7 metri ar putea genera o „minge de foc” similară cu cea a meteoritului de la Chelyabinsk din 2013. Cu toate acestea, este posibil să existe mai multe astfel de corpuri cerești pe care nu le-am detectat încă, așa că noul proiect de monitorizare al CNSA este binevenit.- pentru că suficient de mari pentru a provoca daune localizate, dar suficient de mici pentru a nu-i găsi la timp.
De exemplu, misiunea DART a NASA, lansată în luna noiembrie a anului trecut, va încerca să schimbe orbita lui Dimorphos, o mică lună care se învârte în jurul asteroidului Didymos, lovindu-o cu mare viteză.
Acesta este primul test de acest gen, iar schimbarea traiectoriei va fi probabil foarte mică. Acesta este, în mare parte, motivul pentru care DART țintește o lună și nu un asteroid izolat: specialiștilor le va fi mai ușor să măsoare micile modificări ale orbitei lui Dimorphos, având la dispoziție asteroidul Didymos din apropiere pentru a oferi un cadru de referință.
Misiunea DART va avea un impact cu Dimorphos în luna septembrie a acestui an și va fi urmată în 2027 de Hera, o misiune ESA care va observa de aproape urmările impactului.
__________________________________________________________________________________________________
Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro: