Fuziunea nucleară ar asigura oamenilor energie nelimitată și curată.
Recent, cercetătorii de la Institutul de Fizică Hefei din China au anunțat o performanță deosebită: au reușit să obțină un „soare artificial”.
Este vorba de un reactor experimental, care încearcă să imite procesul de fuziune nucleară care are loc în stele, pentru a genera energie.
Plasma din reactorul Experimental Advanced Superconducting Tokamak (EAST) a fost încălzită la o temperatură uriașă, de 100 de milioane de grade Celsius, de 6 ori mai mult ca temperatura pe care o întâlnim în miezul Soarelui nostru.
Dacă acest reactor va deveni funcțional și va putea obține energie prin fuziune nucleară ar fi un pas uriaș spre trecerea la o energie curată, care nu poluează și care ar fi practic nelimitată.
Fuziunea nucleară este procesul care are loc natural în miezul stelelor. Presupune unirea a doi nuclei de hidrogen.
Această reacție chimică generează o cantitate uriașă de nergie, producând lumină și căldură.
Fuziunea artificială presupune însă un reactor în care plasma atinge temperaturi extrem de ridicate, greu de controlat.
Reactoarele de tipul Tokamak, cum este și EAST, folosesc câmpul magnetic pentru a controla și încălzi plasma, astfel încât fuziunea nucleară care are loc în interior poate fi controlată.
Deși temperatura atinsă de reactorul EAST pare uriașă, în realitate este minimum necesar pentru a se obține pe Pământ procesul de fuziune nucleară.
Atingerea temperaturii necesare este doar primul pas spre obținerea unei fuziuni stabile. Prin urmare, cercetătorii din China trebuie acum să caute soluții pentru a putea menține acest proces, astfel încât reactorul să poată fi utilizat.
Foto: Getty Images