Tanara a trait in regiunea Tesalia, situata acum pe teritoriul Greciei, si avea intre 15 si 18 ani cand a murit.
Pe baza analizei oaselor si dintilor, adolescenta, botezata Dawn, se crede ca ar fi avut intre 15 si 18 ani. Maxilarul proeminent se pare ca este legat de un obicei comun in acea perioada, mestecarea pieii de animal pentru a o face mai moale. Adolescenta avea o privire incruntata.
Intrebat de ce arata incruntata, Manolis Papagrikorakis, specialist în ortodontie, cel care a realizat reconstructia fetei din silicon pornind de la un mulaj din teracota al capului, a raspuns glumind: ''Nu avea cum sa nu fie suparata in acele vremuri''.
Cercetatorii cred ca e posibil ca Dawn sa fi fost anemica si sa fi suferit de scorbut. Din analiza scheletului, a rezultat ca este posibil sa fi avut probleme la sold si articulatii, ceea ce îi îngreuna miscarea si ar fi putut contribui la moartea ei.
Descoperita intr-o pestera în 1993, scheletul uman a fost botezat Avgi (cuvant grecesc care inseamna ''zori'') pentru ca a trait în epoca considerata zorii civilizatiei.
Pestera Theopetra, din regiunea Tesalia, era locuita înca de acum 100.000 de ani, potrivit Ministerului Culturii. Aici au fost descoperite unelte din piatra datand din perioada paleolitica, mezolitica si neolitica, precum si ceramica din perioada neolitica.
Dawn este expusa la Muzeul Acropolis din Atena.
Sursa: Agerpres