Cercetatorii chinezi au anuntat ca telescopul lor robotic, primul de acest fel, functioneaza fara probleme de cand a ajuns pe Luna, in 2013.
Telescopul de 15 centimetri al chinezilor a fost montat pe sonda Chang'e 3, care a ajuns pe satelitul natural al Pamantului in decembrie 2013, scrie NewScientist.
Telescopul vede in lumina ultravioleta, astfel ca este potrivit unor observatii care nu pot fi facute aici pe Pamant.
"Nu exista atmosfera pe Luna asa ca, spre deosebire de Pamant, lumina ultravioleta de la obiectele celeste poate fi detectata pe Luna", spune Jing Wang de la Observatoarele Astronomice Nationale din Beijing, China. El este cercetatorul insarcinat sa conduca aceasta misiune de cercetare.
Pentru ca Luna se roteste de 27 de ori mai incet decat Pamantul, telescopul poate sta fixat pe o anumita stea timp de 12 zile, fara intreruperi.
Intr-o lucrare publicata saptamana asta, Wang si colegii lui au detaliat observatiile facute de telescop in primele sale 18 luni, timp in care a monitorizat 40 de stele.
Astronautii misiunii Apollo 16 au avut de asemena un telescop UV, insa cel al chinezilor este primul operat de la distanta, de pe Pamant.