China a reușit, la finalul săptămânii trecute, să realizeze cu succes cel mai important test dinaintea misiunii istorice de explorare a suprafeței planetei Marte, planificată pentru anul viitor. 

China este gata să-și lanseze oficial misiunea spre Planeta Roșie, a declarant Zhang Kejian, liderul Administrației Spațiale Naționale din China. Landerul care urmează să fie trimit pe Marte a trecut cu brio un test referitor la auto-protecția în călătoria sa spațială.

„În 2016 China a început oficial explorarea planetei Marte, iar în acest moment facem progrese constant, pe toate planurile. Testul realizat recent este o parte crucială din procesul de dezvoltare a acestei misiuni. Așa cum am spus, prima misiune chineză pe Marte va avea loc în 2020”, a transmis Zhang.

În acest scop, China a construit racheta Long March 5, proiectată să reziste călătoriei de șapte luni prin cosmos, urmată de o aterizare care va dura șapte minute, un process care va fi scurt, dar extrem de dur și cu multe provocări. Naveta spațială este cea care va aduce înapoi pe Pământ bucăți din suprafața Planetei Roșii, pentru a fi studiate de cercetători.

În urmă cu câteva luni, China a mai bifat un moment istoric, și anume faptul că a reușit să ducă un lander pe partea îndepărtată a Lunii. Prima aselenizare chineză a avut loc în 2013.

Planurile chinezilor includ și realizarea unei stații spațiale modulare până în 2022, adică anul în care și NASA va începe să construiască un nou laborator în spațiul cosmic ce va orbita Luna, pentru a-l folosi și drept punct intermediar pentru misiunile care doresc să ajungă în celelalte părți ale sistemului nostru solar.

În 2003, China a devenit a treia națiune din lume care a dus un om în spațiu pe propria rachetă, după Uniunea Sovietică și SUA. De atunci, asiaticii au încercat să țină pasul cu celelalte două state, iar scopul principal este acela de a deveni o putere „cosmică” majoră până în 2030. 

Share articol: