China a pornit pentru prima dată reactorul de fuziune nucleară cunoscut sub numele de „Soarele Artificial” și marchează un pas important în eforturile de extindere a utilizării energiei nucleare în țară. 

Reactorul HL-2M Tokamak este cel mai mare și mai avansat dispozitiv de cercetare experimentală în domeniul fuziunii nucleare din China, iar oamenii de știință speră că dispozitivul poate deveni o sursă puternică de energie curată.

Acesta folosește un câmp magnetic puternic pentru a fuziona plasma fierbinte și poate atinge temperaturi de peste 150 de milioane de grade Celsius, de aproximativ 10 ori mai fierbinte decât miezul Soarelui.

Situat în sud-vestul provinciei Sichuan și finalizat la sfârșitul anului trecut, reactorul este adesea numit „Soarele Artificial”, datorită căldurii și puterii enorme pe care o produce. „Dezvoltarea energiei obținute prin fuziune nucleară nu este doar o modalitate de a rezolva nevoile strategice de energie ale Chinei, ci are și o mare semnificație pentru dezvoltarea durabilă viitoare a energiei și a economiei naționale a Chinei”, potrivit ziarului People's Daily.

Acest procedeu este considerat „Sfântul Graal” al energiei. Nucleele atomice fuzionează pentru a genera cantități masive de energie - opusul procesului de fisiune utilizat în armele atomice și centralele nucleare, care le împarte în fragmente.

Fuziunea nu emite gaze cu efect de seră și prezintă un risc mai mic de accidente sau furt de materiale atomice. Dar obținerea ei este extrem de dificilă și foarte scumpă.

_________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro:

Share articol: