Roboțelul are dimensiunea unei mingi de baschet.
O rachetă a companiei SpaceX, încărcată cu echipamente de cercetare printre care şi un mic robot dotat cu inteligenţă artificială, ''antrenat'' pentru a urmări şi a interacţiona cu un astronaut german, a decolat vineri spre Staţia Spaţială Internaţională. Lansarea a avut loc la ora locală 5:42 (9:42 GMT) de la Cape Canaveral din Florida, Statele Unite.
Este vorba de cea de-a 15-a misiune de realimentare efectuată de SpaceX pentru Agenţia Spaţială Americană (NASA) şi va fi cea de-a 14-a reuşită în cazul în care zborul se va derula normal. Capsula Dragon, lansată de o rachetă Falcon 9, are la bord 2.700 de kilograme de materiale.
Prima fază a lansării s-a desfăşurat fără probleme. Separarea capsulei Dragon de rachetă a avut loc după aproximativ zece minute, moment în care au fost deschise panourile solare. Dragon urmează să amareze luni, 2 iulie, la ISS, aflată pe orbita terestră la o altitudine de aproximativ 400 de kilometri.
Descris ca un ''creier zburător'' de Manfred Jaumann, responsabil în cadrul Airbus, robotul de dimensiunea unei mingi de baschet numit CIMON - prescurtarea de la ''Crew Interactive MObile CompanioN'' - va fi primul robot dotat cu inteligenţă artificială conceput să interacţioneze cu oamenii în spaţiu, a declarat Christian Karrasch, şeful proiectului CIMON al Agenţiei Spaţiale Germane.
Proiectul a fost dezvoltat timp de doi ani, perioadă în care CIMON a fost ''antrenat'' să recunoască vocea şi chipul lui Alexander Gerst, un geofizician german de la Agenţia Spaţială Europeană şi unul dintre cei şase astronauţi aflaţi în prezent la bordul ISS.
Când astronautul de 42 de ani îl va chema, robotul va repera acustic locaţia lui Gerst şi se va îndrepta spre el. Camera frontală trebuie să-i permită să detecteze dacă în faţa lui se află partenerul său uman. Motorul este echipat cu peste o duzină de elice cu ajutorul cărora poate zbura dintr-un loc în altul fără să lovească ceva în interiorul ISS.
Cei şase astronauţi ISS pot interacţiona cu CIMON, însă robotul a învăţat să lucreze cel mai bine cu Gerst.
Robotul inteligent, realizat din plastic şi metal, a fost fabricat prin tipărire 3D şi operează cu Watson AI, tehnologia de inteligenţă artificială a IBM concepută să ajute echipajele, notează sursa citată.
Trei experimente sunt prevăzute, unul dintre acestea în domeniul medical, în care CIMON va fi folosit pe post de cameră de filmat zburătoare. Robotul îl poate ghida pe astronautul german în mai multe proceduri prezentându-i, în caz de nevoie, fotografii sau înregistrări video. La rândul său, Gerst îi poate pune întrebări.
CIMON este dotat cu un microfon, o cameră cu infraroşu, două baterii şi, cel mai important, un buton de dezactivare pentru a împiedica trimiterea tuturor comentariilor astronauţilor la serverul IBM de pe Terra, precizează AFP.
Alexander Gerst, în vârstă de 42 de ani, supranumit "Astro-Alex", a ajuns în această lună la bordul ISS. El a mai participat la o misiune pe staţia spaţială, în 2014.
Laboratorul staţiei spaţiale internaţionale, unul dintre rarele exemple ce marchează cooperarea dintre Rusia şi Statele Unite, se află pe orbită din 1998 şi se deplasează deasupra Terrei cu o viteză de 28.000 de kilometri pe oră.
Sursa: Agerpres