NASA a anunțat primii patru astronauți care vor ajunge pe Lună, în cadrul programului Artemis 2.

Christina Hammock Koch va fi specialistul misiunii și prima femeie aleasă pentru o misiune lunară, Jeremy Hansen va îndeplini același rol, Victor Glover va fi pilotul misiunii și prima persoană de culoare într-o astfel de călătorie, iar Reid Wiseman va fi comandantul acesteia.

O parte din acest echipaj a efectuat deja misiuni spațiale de pionierat. De exemplu, Koch deține recordul pentru cea mai lungă misiune continuă în spațiu a unei femei și a făcut parte din primul zbor în spațiu exclusiv feminin.

Cei patru astronauți au fost aleși de Norman D Knight, șeful operațiunilor de zbor ale NASA. El a contribuit la anunțarea noii echipe, alături de administratorul Agenției Spațiale, Bill Nelson, în cadrul unui eveniment organizat recent. NASA speră că aceștia vor fi primii astronauți dintr-un program care, în cele din urmă, va ajunge pe Lună, folosind-o apoi ca bază pentru a se îndrepta spre Marte.

Obiectivul zborului Artemis 2, o călătorie de 10 zile, de 2,3 milioane de kilometri în jurul Lunii și retur, este acela de a demonstra că toate aparatele de susținere a vieții și alte sisteme ale lui Orion vor funcționa așa cum au fost proiectate, inclusiv cu astronauți la bord, în spațiul cosmic. Zborul este planificat pentru anul 2024.

Conform planului, Artemis 2 se va aventura la aproximativ 10.300 km dincolo de partea îndepărtată a Lunii înainte de a se întoarce, marcând cea mai apropiată trecere pe care oamenii au făcut-o de satelitul natural al Pământului de la Apollo 17, care i-a dus pe Lună pe Gene Cernan și Harrison Schmitt, în decembrie 1972.

Aceștia au fost ultimii dintre cei 12 astronauți NASA care au pășit pe Lună în timpul celor șase misiuni Apollo, începând cu Neil Armstrong și Edwin „Buzz" Aldrin în 1969.

La cea mai mare distanță de Pământ, se așteaptă ca Artemis 2 să atingă un punct situat la peste 370.000 km, în comparație cu altitudinea tipică a orbitei joase a Stației Spațiale Internaționale, la aproximativ 420 km deasupra planetei.
Transportat pe orbita terestră în partea superioară a rachetei Space Launch System (SLS) NASA, echipajul Artemis 2 va exersa manevrele manuale cu nava spațială Orion înainte de a preda controlul capsulei către controlul de la sol pentru testele ulterioare și pentru partea de survolare lunară a misiunii.

Călătoria de plecare va culmina cu o buclă a lui Orion în jurul Lunii, după care se va folosi atât de gravitația Pământului, cât și de cea a Lunii pentru a trimite nava spațială într-un zbor de întoarcere fără propulsie care va dura încă aproximativ patru zile și se va încheia cu o aterizare în mare.

Dacă Artemis 2 va fi un succes, NASA intenționează să continue câțiva ani mai târziu cu prima aselenizare a programelor cu astronauți pe Lună, apoi să continue cu misiuni suplimentare cu echipaj aproximativ o dată pe an.

În comparație cu programul Apollo, născut din cursa spațială americano-sovietică din timpul Războiului Rece, Artemis are o bază mai largă, înrolând parteneri comerciali precum SpaceX a lui Elon Musk și agențiile spațiale guvernamentale din Canada, Europa și Japonia.

De asemenea, marchează o reorientare majoră a ambițiilor NASA în materie de zboruri spațiale cu echipaj uman dincolo de orbita joasă a Pământului, după decenii întregi în care s-a concentrat pe navetele sale spațiale și pe Stația Spațială Internațională.

Sursa foto: The Independent

_________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro:

Share articol: