O echipa de cercetatori de la Harvard a ajuns la o concluzie alarmanta dupa acest studiu
O carte buna inainte de culcare te poate ajuta sa dormi mai bine. Dar cum stau lucrurile in cazul in care lectura ta se face de pe un e-book reader? Teoretic, la fel, ai putea spune. Nu e deloc asa. O echipa de la Harvard Medical School a comparat cititul din cartile clasice cu cel de pe e-book readerele cu iluminare si a ajuns la o concluzie nelinistitoare.
Cei care folosesc in mod intensiv aceste e-readere adorm mai greu si au o calitate mai slaba a somnului fata de cei care citesc cartile din hartie. Consecintele indirecte sunt: mai putine ore de somn, te trezesti mai greu dimineata si, pe termen lung, te vei simti mai obosit. Expertii recomanda sa eliminam sau sa reducem la minim sursele de lumina seara, pentru a putea dormi mai bine.
Vinovata de somnul prost e lumina albastra, generata in special de smartphone-uri, tablete, e-book readere si alte gadgeturi cu led-uri. Aceasta modifica secretia de melatonina, hormonul care controleaza ritmurile circadiene si etapele somnului. Unele studii au relevat ca printre consecintele suprimarii secretiei de melatonina se numara si riscul de cancer, boli ale sistemului imunitar, probleme cardiovasculare si riscul de obezitate.