După o pauză considerabilă de la ideea de turism spațial, corporația rusă Roscosmos plănuiește să trimită doi turiști pe Stația Spațială Internațională în 2023. Unul dintre aceștia ar urma să „pășească” și în spațiu, alături de un cosmonaut profesionist – o premieră pentru un om de rând.
Pentru a face asta, Roscosmos lucrează alături de compania americană Space Adventures, cea care planifică zboruri în spațiu pentru turiștii care își permit astfel de experiențe. Cele două companii au colaborat și în trecut, ducând cetățeni către Stația Spațială cu șase zboruri Soyuz. Ultimul dintre aceștia, co-fondatorul Cirque du Soleil Guy Laliberté, a făcut o astfel de călătorie în septembrie 2009.
După acest moment, Roscosmos a făcut o pauză de la activitățile turistice „nepământene” pentru a-i sprijini pe astronauții NASA să ajungă pe Stația Spațială. În 2011, atunci când nava Space Shuttle a NASA a ieșit din uz, Soyuz a devenit singura metodă prin care oamenii puteau ajunge pe ISS, și încă una destul de scumpă – NASA plătea circa 80 de milioane de dolari pentru fiecare pasager care se îmbarca pe Soyuz.
Acum, însă, lucrurile se schimbă. SpaceX a trimis recent doi astronauți NASA către Stația Spațială Internațională, cu ajutorul noii capsule Crew Dragon, iar planul este acela de a realiza zboruri regulate către Stația Spațială Internațională. Și Boeing dezvoltă o capsulă similară numită CST-100 Starliner, care va avea același rol. Toate acestea înseamnă că NASA nu mai este dependentă de rachetele rusești Soyuz și că a început să cumpere din ce în ce mai puține locuri la îmbarcare.
În acest context, Roscosmos și-a reluat eforturile în direcția turismului spațial și plusează cu promisiunea unei premiere majore. Până acum, niciunul dintre turiștii care au ajuns în cosmos nu au și pășit, efectiv, în spațiu. Procesul este unul laborios care necesită extrem de mult antrenament și care, cel mai probabil, costă enorm. Va fi interesant de văzut ce fel de pregătire va necesita asumarea unui astfel de rol și ce se va întâmpla odată ce turiștii ies, la propriu, în spațiu. Space Adventures arată că persoanele selectate vor trebui să ducă la final un training specializat și să se pregătească prin simulări adiționale.
„Un simplu cetățean care să ajungă să iasă în spațiu ar fi încă un pas uriaș în ceea ce privește zborurile private în cosmos”, a declarat Eric Anderson, președinte și CEO al Space Adventures, citat de The Verge.
_________________________________________________________________________________________________
Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro: