Miliardarul Elon Musk a susținut că Neuralink, compania sa, a implantat cu succes unul dintre cipurile sale wireless în creierul unui om.

Într-o postare pe X, el a transmis că activitatea cerebrală „promițătoare” a fost detectată după procedură și că pacientul „se recuperează bine”. Scopul companiei este acela de a conecta creierul uman la computere pentru a ajuta la investigarea afecțiunilor neurologice complexe.

Mai mult, o serie de firme rivale au implantat deja dispozitive similare. Specialiștii au avertizat, însă, că trebuie să existe o notă de precauție, deoarece „succesul adevărat” poate fi evaluat doar pe termen lung.

Printre celelalte companii care au făcut progrese similare în domeniu se numără École Polytechnique Fédérale din Lausanne (EPFL), din Elveția, care a permis unui om paralizat să meargă doar folosindu-se de puterea gândului.

Acest lucru a fost realizat prin aplicarea unor implanturi electronice pe creier și pe coloana vertebrală care pot transmite wireless comenzi cerebrale care să determine picioarele să se activeze, de exemplu.

Nici Elon Musk, nici Neuralink nu au furnizat nicio informație despre procedura relatată.

Compania lui Musk a primit permisiunea de a testa cipul pe oameni în mai 2023. Acest lucru a dat undă verde pentru începerea studiului de șase ani, în timpul căruia un robot este folosit pentru a plasa chirurgical 64 de fire flexibile, mai subțiri decât un fir de păr uman, pe o parte a creierului care controlează „centrul de mișcare”, potrivit datelor Neuralink.

Compania spune că aceste fire permit implantului său experimental - alimentat de o baterie care poate fi încărcată wireless - să înregistreze și să transmită semnalele creierului fără fir către o aplicație care decodifică modul în care persoana intenționează să se miște.

Într-o altă postare pe X, domnul Musk a spus că primul produs Neuralink se va numi Telepathy. Acesta ar permite „controlul telefonului sau computerului și, prin intermediul lor, a aproape oricărui dispozitiv, doar prin puterea gândului. Beneficiarii inițiali vor fi cei care și-au pierdut utilizarea membrelor”, a continuat el.

Share articol: