Rezultatele acestui nou studiu ofera informatii despre apa lichida pe suprafata lui Marte.
Rocile vulcanice spongioase de pe Marte au absorbit o parte din apa de pe aceasta planeta, de-a lungul erelor geologice, conform concluziilor unui nou studiu realizat la Universitatea Oxford.
"Marte a fost o planeta condamnata de propria ei geologie", a declarat Jon Wade, de la Departamentul de stiinte ale Pamantului de la Universitatea Oxford, principalul autor al studiului publicat miercuri de revista Nature.
Pamantul si Marte sunt doua planete telurice vecine, care au cunoscut destine complet diferite. Apa a ramas mereu prezenta la suprafata Pamantului, fapt care a permis aparitia vietii, dar a disparut de la suprafata lui Marte la relativ putin timp dupa formarea acestei planete.
Marte, mai mica decat Terra, a devenit o planeta desertica si rece, desi la putin timp dupa formare avea o clima calda, umeda si apa in stare lichida la suprafata sa.
Conform unor studii precedente, o mare parte din apa martiana a ajuns in spatiu pentru ca aceasta planeta si-a pierdut campul magnetic capabil sa o protejeze de vantul solar. O mica parte din apa a ramas sub forma de gheata la suprafata Planetei Rosii.
Aceste studii nu ofera insa o explicatie completa cu privire la destinul apei de pe Marte, conform cercetatorilor de la Oxford, care sunt convinsi ca si rocile de pe Marte au avut un rol important in disparitia acesteia.
Mantaua martiana este de peste doua ori mai bogata in fier decat cea terestra, conditii in care si rocile vulcanice martiene au un continut mai mare de fier decat cele similare terestre.
Apeland la un model computerizat de analiza, echipa de cercetatori a ajuns la concluzia ca rocile bazaltice de pe Marte au retinut cu aproximativ 25% mai multa apa decât cele similare terestre, transportand apa de la suprafata catre interior, in mantaua acestei planete.
Aceste roci hidratate martiene, cu densitate mare in fier, s-au scufundat pana la adancimi de peste 90 de kilometri, luand cu ele o parte insemnata din apa de la suprafata acestei planete.
In cazul Terrei, rocile hidratate sunt mai putin dense si au tendinta de a "pluti" pe magma pana isi pierd continutul de apa prin evaporare si apoi coboara in mantaua terestra.
"In cazul planetei noastre insa, apa a reusit sa-si gaseasca drumul inapoi spre suprafata", a precizat Jon Wade.
Din cauza lipsei apei lichide, sansele ca pe Marte sa existe sau sa fi existat in trecut forme de viata sunt extrem de mici, cred cercetatorii.
Sursa: Agerpres