Cercetătorii susțin că temperatura aerului, umezeala și vântul pot fi folosite pentru a prezice unde și când vor avea loc următoarele valuri ale pandemiei.

În prezent, toate estimările privind evoluția pandemiei COVID-19 se fac luând în calcul numai doi factori: rata de transmitere și de vindecare.

Acum, adăugând și elemente legate de condițiile meteo, cercetătorii de la Universitatea din Nicosia, Cipru, pot afla informații mai exacte, scrie Daily Mail.

Astfel, conform datelor obținute de ei, se vor înregistra în fiecare an câte două valuri ale pandemiei, care sunt legate direct de sezonalitate.

În cadrul cercetării, experții iau în calcul un nou index, numit AIR (Airborne Infection Rate), care pune accentul pe concentrația de particule virale în diferite condiții meteo.

Folosind noul sistem de estimare, cercetătorii au reușit să estimeze corect cel de al doilea val de COVID-19 în Paris, Rio de Janeiro și New York, analizând datele colectate în vara anului 2020.

Prin urmare, autoritățile ar trebui să ia în calcul și acest nou index atunci când impun diferite restricții sau chiar măsuri de carantină.

Pe viitor, anchetele epidemiologice trebuie să folosească și aceste criterii care țin de condițiile meteo, nu doar comportamentul oamenilor și mutațiile virusului.

Spre exemplu, al doilea val al pandemiei este diferit în nordul și sudul Ecuatorului, pentru că anotimpurile sunt altele, deci și condițiile meteo diferă.

Pe măsură ce temperatura crește și umezeala din aer scade, numărul îmbolnăvirilor se va reduce semnificativ.

În plus, chiar și o pală slabă de vânt poate transporta saliva plină cu particule virale pe distanțe destul de mari, în doar câteva secunde.


Urmărește emisiunile tale preferate pe ProTv Plus:

Share articol: