În timpul unei expediții recente în adâncurile în mare parte neexplorate ale Dorsalei Atlantice, cercetătorii au dat peste ceva ciudat: mici găuri săpate în sedimente, toate dispuse în zeci de linii relativ drepte.

Apariția lor este una neobișnuită pentru că sunt poziționate într-un model incredibil de bine aranjat și uniform spațiate, lucru care îi intrigă pe specialiști.

Cercetătorii de la bordul navei Okeanos Explorer a Administrației Naționale Oceanice și Atmosferice din SUA (NOAA) au folosit un submersibil robotizat pentru a explora o creastă vulcanică subacvatică la nord de arhipelagul Azore, în apropiere de Portugalia continentală, pe 23 iulie.

Aproximativ o săptămână mai târziu, cercetătorii au identificat alte patru seturi de găuri la aproximativ 483 de kilometri distanță, la o adâncime de 1,6 kilometri.

„Deși găurile par aproape făcute de om, micile grămezi de sedimente din jurul lor sugerează că au fost excavate. Am încercat, dar nu am reușit să tragem cu ochiul înăuntru și nici să le explorăm cu instrumentele de pe vehiculul operat de la distanță", a scris NOAA într-un comunicat de presă.

Nu este prima dată când oamenii de știință văd astfel de găuri. Acestea îi uimesc pe cercetători de cel puțin 20 de ani. O lucrare din 2004 a raportat o observație similară în aceeași regiune, cercetătorii denumindu-le atunci „lebensspuren", adică „urme de viață", în limba germană.

De atunci, nu am aflat mai multe despre craterele misterioase, dar comunitatea științifică speră că această misiune ar putea oferi unele răspunsuri. În cadrul recentei expediții, cercetătorii au putut să preleveze probe de sedimente din jurul găurilor, în speranța că ar putea face lumină și afla dacă ceva trăiește sau nu acolo.

Acoperind o distanță impresionantă de 16.000 de kilometri, Dorsala Atlantică este cel mai lung lanț muntos din lume - în ciuda faptului că mulți dintre noi nu l-au văzut niciodată. Nu știm prea multe despre această regiune emblematică, motiv pentru care ea este punctul central al expediției Voyage to the Ridge 2022 a NOAA, din mai până în septembrie 2022.

Așa că, probabil, această toamnă ne va aduce și mai multe descoperiri interesante.

_________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro:

Share articol: