Oamenii de știință au descoperit de curând comunități foarte dense de creaturi care trăiesc în adâncurile oceanelor, un rezultat care oferă și mai multe speranțe în ceea ce privește identificarea unor forme de viață similare pe planeta Marte.
Rocile vulcanice aflate la peste 100 de metri adâncime sub podeaua oceanică au fost analizate, iar cercetătorii au ajuns la concluzia că acestea formează noi medii de viață pentru comunități dense de vietăți. Acest lucru sugerează și că alte medii similare, precum Planeta Roșie, ar putea să fie adevărate „paradisuri extraterestre” care să susțină dezvoltarea vieții.
„Am crezut că este un vis atunci când am descoperit o asemenea existență microbiană bogată în interiorul rocilor. Acum sunt aproape sigur că putem găsi viață pe Marte. Dacă nu, atunci probabil că dezvoltarea vietăților depinde mai mult de alte procese care lipsesc pe Marte, precum existența plăcilor tectonice”, a declarat Yohey Suzuki, cercetător la Universitatea din Tokyo, citat de The Independent.
Crăpăturile minuscule găsite pe rocile vulcanice adăpostesc comunități întregi de bacterii, cu 10 miliarde de astfel de celule pe centimetru cub, adică mult mai mult față de abundența formelor de viață prezente pe fundul oceanelor (100 de celule pe centimetru cub).
„Ca să fim sinceri, a fost o descoperire foarte neașteptată. Am fost foarte norocos, pentru că eram gata să mă dau bătut”, a mai spus Suzuki.
Crăpăturile din interiorul rocilor sunt formate atunci când lava este aruncată de vulcanii subacvatici, la o temperatură de 1200 de grade Celsius. Ulterior, aceasta se răcește, se transformă în rocă și apar fisurile care, de obicei, au un diametru mai mic de un milimetru. Cu timpul, acestea sunt populate cu minerale și bacterii care găsesc acolo un mediu de viață propice și, astfel, se înmulțesc. Creaturile descoperite sunt bacterii care produc energie prin procese similare celor ale oamenilor, folosind oxigen și nutrienți organici.
Acum, cercetătorii speră să poată lucra alături de specialiștii de la NASA, pentru a desfășura un studiu similar pe rocile colectate de pe Marte, cu ajutorul roverelor. „Descoperirea formelor de viață în pietre, sub podeaua oceanică, acolo unde nimeni nu se aștepta, poate schimba total felul în care ne raportăm la descoperirea formelor de viață extraterestre”, a mai precizat Sukuzi într-o declarație.