Astăzi, aproximativ 21% din atmosfera Terrei este formată din oxigen.
Însă pentru ca aceasta să ajungă la starea în care să poată permite respirația, atmosfera Pământului a avut nevoie de mult timp. Cel mai timpuriu mix de gaze care a format un strat protector gros în jurul planetei noastre, în urmă cu 4,6 miliarde de ani, nu era foarte diferit de norul emis de vulcani atunci când erup, fiind compus din metan, hidrogen sulfurat și dioxid de carbon.
Dar când a apărut oxigenul în atmosfera Terrei? Undeva în urmă cu 4,3 miliarde de ani, condițiile foarte dure de pe Terra au început să se amelioreze, iar multe reacții geochimice au început să apară, fapt care a transformat atmosfera într-una compusă în principal din dioxid de carbon și nitrogen.
Varianta de fotosinteză care generează oxigenul necesar pentru dezvoltarea vieții, ar fi apărut în urmă cu 3 miliarde de ani. Ulterior, microbii existenți pe Pământ au dobândit capacitatea de a sintetiza și recombina dioxidul de carbon și apa, însă schimbarea inițială în ceea ce privește compoziția atmosferei a fost minimă.
Oricare ar fi fost motivul pentru definitivarea lentă a structurii noastre atmosferice, în urmă cu 2,4 miliarde de ani oxigenul a fost, în final, sintetizat și și-a solidificat prezența în atmosferă, producând marele eveniment în care oxigenul a devenit suficient cantitativ pentru a susține evoluția vieții.
Teoretic, oxigenul este un element destul de reactiv. Așa că e destul de ușor de imaginat faptul că adaptarea organismelor s-a produs cu greu și a determinat, paradoxal, inclusiv distrugerea unora dintre ele.
În urmă cu aproximativ 600 de milioane de ani, concentrațiile de oxigen molecular din atmosferă au ajuns la aproximativ 21%. Această perioadă istorică ar coincide cu dezvoltarea formelor de viață mai complexe.
Își va pierde planeta oxigenul vreodată? Atât timp cât Soarele strălucește, plantele înfloresc și fotosinteza e în floare, se pare că Terra va avea mereu o cantitate suficientă de oxigen în atmosferă. Dar acest echilibru nu e unul permanent.
Cercetătorii estimează că, în circa un miliard de ani, radiațiile solare vor fi suficient de puternice încât să distrugă dioxidul de carbon. Fără aces gaz, fotosinteza va stagna, iar oxigenul va ajunge la niveluri foarte scăzute.
__________________________________________________________________________________________________
Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro: