Revista Nature a publicat săptămâna aceasta un articol despre felul în care planeta poate fi ajutată de reciclarea unei substanțe la care cei mai mulți dintre noi nu s-ar fi gândit niciodată. 

 

Potrivit articolului, oamenii de știință spun că reciclarea urinei ar avea beneficii uriașe pentru mediu și sănătate publică dacă ar fi implementată pe scară largă în întreaga lume. Urina umană este bogată în nutrienți precum potasiu, azot și fosfor și poate fi folosită pentru fertilizarea culturilor și pentru a alimenta procesele industriale. Aceștia estimează că oamenii produc suficientă urină pentru a înlocui aproximativ ¼ din cantitatea actuală de îngrășăminte cu azot și fosfor din întreaga lume. În Irlanda, de exemplu, cele două substanțe sunt cele mai nocive dintre poluatorii mediilor navigabile, ele provenind din utilizarea agricolă și fiind generate și de sistemele de tratare a apelor reziduale.

Există numeroase proiecte de cercetare în curs de desfășurare în întreaga lume pentru a separa urina de restul apelor uzate și pentru a o recicla în produse precum îngrășămintele. Practica este cunoscută sub numele de „deviere a urinei” și este studiată în SUA, Australia, Elveția și Africa. La Paris, există planuri de a instala toalete cu separare a urinei într-un cartier ecologic cu 1000 de locuitori care se construiește în Districtul 14 al orașului. Oamenii de știință spun că această practică ar putea avea beneficii uriașe pentru mediu și sănătate publică și că utilizarea toaletelor uscate ar reduce, de asemenea, presiunea asupra sistemelor de canalizare îmbătrânite și supraîncărcate.

În special în contextul în care apar lipsuri în ceea ce privește energia, apa și materiile prime pentru agricultură, urina are potențialul de a fi o resursă valoroasă. Cantitatea de îngrășăminte azotate utilizate în agricultură a crescut de peste 8 ori în ultimii 60 de ani, iar o mare parte din acestea sunt produse prin intermediul unor procese energofage care se bazează pe combustibili fosili. Un studiu efectuat în Statele Unite a constatat că devierea urinei ar putea fi „transformatoare".

Conform previziunilor acestora, comunitățile care utilizează devierea urinei ar putea reduce emisiile totale de gaze cu efect de seră cu până la 47%, consumul de energie cu până la 41%, consumul de apă dulce cu aproximativ jumătate și poluarea cu nutrienți din apele reziduale cu până la 64%, în funcție de tehnologiile utilizate.

Cu toate acestea, există obstacole, cum ar fi proiectarea și modernizarea toaletelor cu deviere a urinei, tratarea urinei și transformarea acesteia într-un produs valoros, precum și schimbările sociale necesare pentru a accepta utilizarea deșeurilor umane. În trecut, acestea au fost folosite pentru fertilizarea culturilor, pentru tăbăcitul pieilor și pentru producerea de praf de pușcă.

În Suedia, în cadrul unui experiment în care urina este uscată și transformată în pelete care sunt integrate într-un utilaj agricol standard, este folosită ca îngrășământ pentru a crește orzul care va ajunge la o fabrică de bere pentru a produce băutura. Cercetarea raportează că un sondaj realizat în 2021 pe oameni din 16 țări a indicat că disponibilitatea de a consuma alimente fertilizate cu urină s-a apropiat de 80% în locuri precum Franța, China și Uganda, însă cel mai probabil scepticismul va persista, la nivel global. 

__________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro:

Share articol: