Cercetătorii japonezi au dezvoltat o specie de țânțari care, în loc să împrăștie boli, ar fi capabili să vaccineze populația.
Și deși ideea sună, în teorie, foarte eficientă, aceștia au admis că aspectele etice vor întârzia aplicarea ei pe scară largă, cel puțin în ceea ce privește subiecții umani.
Ceea ce au făcut oamenii de știință a fost să realizeze țânțari care sunt rezistenți la infecții cu virusuri și paraziți și care, în loc să transmită boli oamenilor, ar putea să-i vaccineze împotriva diferitelor afecțiuni. Noul studiu se bazează pe un mecanism în premieră: În mod normal, atunci când înțeapă, țânțarii distribuie și un strop de salivă, care previne coagularea sângelui „gazdei”. Grupul din Japonia a decis să adauge și un antigen - un compus care determină un răspuns imunitar la mixul de proteine din saliva insectei.
Astfel, aceștia au identificat o regiune din genomul țânțarului Anofel, specia care transmite malarie, unde au reușit să insereze SP-15, o substanță care previne leishmania, o boală parazitară ce poate cauza deteriorarea pielii și cedarea organelor interne. Astfel, țânțarii au produs SP15 în saliva lor, iar echipa arată că, la testele efectuate pe rozătoare, șoarecii au dezvoltat anticorpi împotriva bolii.
Una dintre probleme ar putea fi, însă, numărul de înțepături la care ar trebui expuși oamenii pentru ca metoda să aibă efect. Asta pe lângă provocările etice, pentru că specialiștii ar trebui să se asigure că fiecare persoană își dă consimțământul înainte de a trece prin acest proces.
___________________________________________________________________________________________________
Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro: