Telescopul James Webb a captat alte imagini extraordinare, iar de data aceasta telescopul a „privit” centrul galaxiei Calea Lactee, cu „detalii fără precedent". Mai exact, imaginile provin dintr-o regiune de formare a stelelor numită Sagittarius C, sau Sgr C, pe scurt.
Această zonă se află la aproximativ 300 de ani-lumină de gaura neagră supermasivă a galaxiei, Sagittarius A, și la peste 25.000 de ani-lumină de Pământ. În total, în această regiune se află peste 500.000 de stele și diverse grupuri de protostele, care sunt stele care încă se formează și capătă masă. Care este rezultatul final? Un nor uimitor de „haos”, mai ales în comparație cu regiunea noastră spațială, care este categoric săracă, prin comparație.
De fapt, centrul galactic este „cel mai extrem mediu" din Calea Lactee, după cum a declarat profesorul Jonathan Tan, de la Universitatea din Virginia, care a asistat echipa de observatori. Nu au existat niciodată date despre această regiune la acest „nivel de rezoluție și sensibilitate", iar acum au fost posibile grație puterii telescopului Webb.
În centrul tuturor se află o protostea masivă care cântărește de peste 30 de ori mai mult decât Soarele nostru. Acest lucru face ca zona să pară mai puțin populată decât este de fapt, deoarece obiectul blochează lumina din spatele său, astfel încât nici măcar telescopul Webb nu poate vedea toate stelele din regiune. Așadar, ceea ce vedem acum este o estimare, mai degrabă, a cât de aglomerată este zona.
Datele furnizate de aceste imagini le vor permite astronomilor să supună teoriile actuale privind formarea stelelor „celui mai riguros test". Cercetările permise de aceste imagini și de cele viitoare le vor oferi oamenilor de știință posibilitatea să înțeleagă natura stelelor masive, ceea ce se aseamănă cu „învățarea poveștii originii unei mari părți a universului".