Cercetătorii au realizat o simulare digitală care reconstituie înfățișarea faraonului egiptean Tutankhamon.
Tutankhamon, cunoscut și sub numele de Regele Tut, este, fără îndoială, cel mai cunoscut conducător din istoria Egiptului antic. Și, deși s-au scris multe despre tânărul care a deținut tronul de la vârsta de aproximativ 9 ani până la moartea sa, survenită un deceniu mai târziu, în jurul anului 1323 î.Hr, oamenii de știință nu au reușit să reproducă foarte clar felul în care a arătat faraonul.
Acum, însă, o nouă simulare digitală oferă o perspectivă nouă asupra modului în care ar fi putut arăta personajul istoric, dezvăluind noi detalii despre una cele mai ciudate caracteristici faciale ale fostului rege.
„Tutankhamon este o figură de mare interes arheologic nu numai datorită comorii sale funerare de renume mondial, ci și pentru că a domnit timp de un deceniu într-o fază importantă a istoriei egiptene", a declarat Michael Habicht, cercetător la Universitatea Flinders din Australia și coautor al noii cercetări, într-un e-mail pentru Live Science.
Pentru a realiza aproximarea facială tridimensională a regelui, o echipă internațională de cercetători a folosit scanări CT existente ale craniului complet al mumiei. De asemenea, aceștia au făcut referire la radiografii și măsurători ale craniului realizate de arheologi.
Cercetările anterioare arătaseră faptul că craniul lui Tutankhamon era puțin mai lung decât unul normal. Noua investigație a găsit dovezi suplimentare pentru această constatare. În timp ce analizau datele, cercetătorii au observat că acesta avea nu numai un cap cu o formă unică, ci și un volum cerebral extrem de mare, mai ales în comparație cu alte cranii ale căror scanări erau, de asemenea, disponibile în baza de date a cercetării. Omul obișnuit are un volum cerebral de aproximativ 1.234 de centimetri cubi (75 de centimetri cubi), în timp ce cel al faraonului era de 1.432 de centimetri cubi (87 de centimetri cubi).
„Craniul său are o formă particulară. (...) În mod interesant, structura sa diferă de caracteristicile altor mumii egiptene prezente în baza noastră de date", au explicat cercetătorii.
Aceștia au realizat două aproximări faciale. Prima a fost o imagine „obiectivă", în tonuri de gri, care îl înfățișa pe faraon cu ochii închiși într-o poziție neutră. Cea de-a doua, o versiune colorizată care oferă „elementele necesare pentru o umanizare completă", înfățișează un tânăr cu capul ras și pielea închisă la culoare, purtând eyeliner, așa cum se obișnuia la acea vreme, potrivit studiului.
„Versiunea obiectivă este, după părerea mea, mai convingătoare, cu protuberanța dinților bine observată și cu o asimetrie realistă dată feței", a declarat pentru Live Science, într-un e-mail, Salima Ikram, profesor de egiptologie la Universitatea Americană din Cairo. „Grupul și-a bazat reconstrucția pe materiale publicate în mare parte și a folosit o metodologie robustă pentru a realiza reconstrucția", a spus ea, adăugând că „fața pe care au creat-o amintește mai degrabă de versiunea pe care francezii au generat-o pe baza tomografiilor cu câțiva ani în urmă".
În 1983, criminalista Betty Pat Gatliff a creat o reconstrucție folosind un mulaj din ipsos al craniului faraonului. Iar în 2005, cercetători din Franța, Statele Unite și Egipt au lucrat în tandem pentru a-și crea propriile simulări. „Putem pune încă o piesă în acest mare și misterios puzzle care este povestea lui Tutankhamon", au încheiat cercetătorii.
__________________________________________________________________________________________________
Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro: