Un artist a folosit algoritmii AI pentru a reconstitui cât mai realist posibil chipurile unor împărați romani.

Reconstituirile digitale sunt foarte detaliate, astfel încât par să fie fotografii ale împăraților romani din Antichitate.

Printre împărații celebri ale căror chipuri au fost reconstituire astfel se numără Nero, Caligula, Hadrian, dar și Traian, împăratul roman care a cucerit Dacia, în anul 106 e.n.

Reconstituirile au fost posibile datorită portretelor realiste făcute de sculptorii romani, care surprind foarte bine trăsăturile fiecărui împărat.

Pornind de la aceste sculpturi, care s-au păstrat foarte bine, artistul canadian Daniel Voshart a folosit o rețea neurală artificială, dotată cu un soft de învățare avansată.

Acest sistem de inteligență artificială folosește un proces similar cu modul în care neuronii comunică între ei în creier.

Astfel, rețeaua neurală Artbreeder a folosit algoritmi ca să analizeze 800 de busturi, pentru a face o reconstituire cât mai fidelă. Chipurile rezultate în urma acestui proces sunt foarte realiste, având trăsături clare, unice.

Artistul a mai adăugat apoi câteva elemente preluate din textele care descriu înfățișarea unor împărați romani.

Aceste detalii includ în special culoarea pielii, a părului și ochilor, alegerea fiind realizată ținând cont și de specificul etnic al fiecărei persoane.

Spre exemplu, Nero era roșcat și avea ochii verzi, în timp ce Hadrian era brunet și cu tenul închis la culoare.

Proiectul inedit al lui Daniel Voshart a început în această primăvară, în timpul carantinei, ca un joc, pentru a scăpa de plictiseală. A devenit curând o adevărată pasiune și a evoluat foarte mult, cuprinzând acum 54 de împărați romani.
 


Urmărește emisiunile tale preferate pe ProTv Plus:


 

Share articol: