Cu totii am vazut in filme scena dramatica in care un personaj apasa pe un buton rosu si porneste astfel un razboi nuclear, poate chiar Apocalipsa. Exista in realitate un asemenea buton? Si daca da, cum arata?

Potrivit unui articol publicat de The Times, dispozitivul care poate porni un atac atomic nu seamana deloc cu butonul pe care il vedem in filme de la Hollywood.

Nici macar nu este un buton, ci un dispozitiv mai complex, ca o maneta. Jurnalistii spun ca seamana destul de bine cu un controler Scalextric de la jocurile cu masini.

Desigur, procedura pentru pornirea unui atac nuclear este foarte complexa, astfel incat sa nu existe loc de vreo greseala. Comanda de atac este data de primul-ministru, printr-un mesaj codat si verificata de mai multi ofiteri, ca acestia sa fie siguri ca nu este vorba de o neintelegere.

Nu exista o singura persoana care sa detina controlul absolut asupra armelor nucleare, ci mai multi ofiteri responsabili cu acest domeniu. Cel putin aceasta este procedura in Marea Britanie. 

Share articol: