Este posibil ca oamenii să fi modificat semnificativ rotația Pământului în ultimii 30 de ani, în special în intervalul 1993 și 2010, pompând cantități mari de apă din sol, pe care au transferat-o în alte părți.
Nivelurile alarmante de extracție a apelor subterane au înclinat Pământul cu aproape 80 cm spre est în această perioadă, arată o cercetare publicată în revista Geophysical Research Letters.
Studii anterioare au arătat că poziția axei Pământului - sau a polului său de rotație - se schimbă în raport cu scoarța, planeta rotindu-se puțin diferit pe măsură ce apa se deplasează sub suprafața ei.
Cercetătorii au estimat, cu ajutorul modelelor climatice, că oamenii au pompat 2.150 de gigatone de apă subterană - care au determinat creșterea cu peste 6 mm a nivelului oceanului planetar în perioada 1993-2010.
Deși capacitatea apei de a modifica rotația Pământului a fost descoperită pentru prima dată în 2016, contribuția specifică a apelor subterane la aceste schimbări de rotație a rămas evazivă.
Noul studiu a modelat modificările observate în ceea ce privește derivația polului de rotație al planetei și mișcarea apei. Acesta a evaluat mai întâi impactul singular al calotelor de gheață și al ghețarilor și apoi a luat în considerare diferite scenarii de redistribuire a apelor subterane.
„Polul de rotație al Pământului se schimbă de fapt foarte mult. Studiul nostru arată că, printre cauzele legate de climă, redistribuirea apelor subterane are, de fapt, cel mai mare impact asupra deplasării lui", a declarat Ki-Weon Seo, co-autor al studiului, geofizician la Universitatea Națională din Seul, Coreea de Sud.
„Sunt foarte bucuros că am găsit cauza inexplicabilă până acum care a cauzat deriva polului de rotație. Pe de altă parte, în calitate de locuitor al Pământului și de tată, sunt îngrijorat și surprins să văd că pomparea apelor subterane este o altă sursă de creștere a nivelului mării", a declarat Dr. Seo.
Descoperirile sugerează că locația din care este extrasă apa subterană contează foarte mult. De exemplu, oamenii de știință au spus că redistribuirea apei din latitudinile medii are un impact mai mare asupra polului de rotație.
Cercetătorii au arătat și că cea mai multă apă a fost redistribuită în vestul Americii de Nord și în nord-vestul Indiei, ambele la latitudini medii, în perioada 1993-2010.
Deoarece polul de rotație al Pământului se schimbă în mod normal cu câțiva metri în decurs de aproximativ un an, schimbările datorate pompării apelor subterane nu prezintă niciun risc de modificare a anotimpurilor, au declarat cercetătorii. S-a demonstrat însă că deriva axei are un impact asupra climei pe scări de timp lungi, la nivel geologic.
__________________________________________________________________________________________________