Rata de abandon școlar în România este de 18%! Iar învățământul este încă 95% clasic și doar 5% digital! Aceste statistici arată faptul că este nevoie din ce în ce mai mult de o platformă online de management educațional, pentru a sprijini procesul de învățământ.

 

 

Soluția la care apelează majoritatea școlilor este catalogul digital! Această tehnologie prinde tot mai mult teren în țară și este folosită deja de câteva zeci de școli. Iar ministrul educaţiei crede că, până în 2020, toate şcolile din ţară ar trebui să aibă implementat un astfel de sistem. Totuși, nu se știe dacă se va întâmpla asta! Catalogul electronic a atras păreri pozitive, dar cele negative sunt încă în număr mai mare. Părinții au rețineri în a vedea notele și absențele copiilor online, iar cadrele didactice consideră această soluție o muncă suplimentară. 

Cum funcționează acest sistem?

Catalogul digital poate fi folosit de profesori, educatori, părinți, secretariat, director și elevi. Fiecare utilizator are un user și o parolă cu care se loghează în aplicație și poate accesa toate informațiile care îl interesează.

 

Spre exemplu:

  • părinții văd notele și absențele, probabilitatea de ascultare sau temele elevilor;

  • directorii și secretarii văd statistica pe școală în timp real și pot genera rapoarte, foi matricole sau fișe pentru elevi;

  • profesorii pot pune note și absențe;

 

Se efectuează automat calculul mediilor și se întocmesc rapoarte specifice sfârșitului de semestru și de an școlar. Toate părțile beneficiază totodată și de modulul de mesagerie! Prin acesta se poate comunica între membri și se pot stoca nelimitat fișiere de orice tip în aplicație, precum fotografii. Programul poate chiar și să trimită un sms către părinți cu situația școlară a elevilor, pentru a îi menține la curent cu aceasta în mod constant. Există de asemenea și un modul dedicat grădinițelor! Se aseamănă cu cel dedicat școlilor, doar că în loc de note, copiii primesc insigne și rapoarte despre mese sau somn. 

 

Acest sistem însă nu este gratuit! Școlile private trebuie să facă singure finanțarea! Iar în școlile de stat, părinții pot susține implementarea sistemului, plătind o sumă lunar, semestrial sau anual. Totuși, sunt și situații în care finanțarea este oferită de către primărie. Prețul nu este unul exact și diferă în funcție de mărimea școlii și de dotarea acesteia cu echipamente electronice.  

Beneficiile adoptării acestei soluții de management:

Cel mai mare avantaj o reprezintă obținerea unui sistem educațional nou, cu rezultate îmbunătățite. Vor exista indicatori și date statistice care reflectă situația reală în școlile românești. Astfel, se va scădea mai ușor gradul de abandon școlar și analfabetism și se va crește rata de promovabilitate și incluziunea socială pentru minorități sau grupuri defavorizate.

 

Deasemenea sunt și avantaje financiare, precum:

  • creșterea eficienței cheltuielilor publice destinate sistemului educațional;

  • reducerea impactului asupra mediului prin diminuarea consumului de materiale printate;

  • îmbunătățirea eficienței energetice, prin dotarea cu echipamente TIC, cu un consum redus de energie.

 

Un alt avantaj va fi reducerea impactului asupra mediului, prin diminuarea consumului de materiale printate. Se va pune mai mult accent pe folosirea altor materiale școlare, cum ar fi acuarela pentru artisti sau plastilina. Acestea, alături de alte rechizite precum cele de la de la koh-i-noor.ro, vor ajuta copiii să își dezvolte mai ușor creativitatea.

 

Catalogul electronic nu a fost creat pentru a-l înlocui pe cel clasic! În schimb, va funcționa în paralel cu acesta! Securitatea datelor va fi  ridicată, iar părinții și elevii sunt doar simpli beneficiari de informații. Astfel, situația școlară va fi mai clară și fiecare persoană va știi ce măsuri trebuie să fie luate pentru a o îmbunătăți.


Share articol: