Copiii petrec tot mai mult timp pe telefon sau tabletă, iar jocurile video se numără printre activitățile lor preferate, spre nemulțumirea părinților.
Cercetătorii de la Institutul Karolinska din Suedia au realizat un studiu, pentru a vedea ce impact are această activitate asupra inteligenței copiilor.
Ei au conceput mai multe teste psihologice, la care au răspuns peste 5.000 de copii din Statele Unite, cu vârsta între 10 și 12 ani.
Voluntarii au precizat timpul petrecut zilnic la televizor, pe rețelele sociale sau jucând diferite jocuri video, apoi au rezolvat testele menite să le evalueze abilitățile cognitive. Doi ani mai târziu, cercetătorii au repetat testarea subiecților, pentru a vedea evoluția lor.
Concluzia studiului este surprinzătoare: copiii care s-au jucat online mai mult în acești doi ani au obținut cu 2,5 puncte mai mult la testele de IQ.
Prin urmare, jocurile video par să stimuleze dezvoltarea inteligenței la copii, în timp ce vizionarea emisiunilor TV și timpul petrecut pe social media nu au avut vreun efect deosebit asupra intelectului.
Testele psihologice la care au fost supuși copiii au vizat evaluarea vocabularului, înțelegerea unui text citit, atenția, învățarea, execuția și procesarea informațiilor vizuale.
În medie, copiii testați au declarat că petrec două ore și jumătate la televizor, jumătate de oră pe rețelele de socializare și o oră cu jocuri video.
Cercetătorii avertizează că acest studiu nu este menit să încurajeze copiii să stea cât mai mult online, dimpotrivă, este important să aibă un stil de viață echilibrat.
Totuși, studiul demonstrează că îngrijorarea părinților care se tem că micuții lor vor rămâne proști dacă se joacă prea mult timp online, este neîntemeiată.
Concluzia testelor a fost publicată în revista Scientific Reports și arată cât de mult se poate schimba nivelul de inteligență, într-un timp scurt, prin influența factorilor de mediu.