Potrivit unui nou studiu, prezența substanțelor poluante în apă și aer influențează sexul bebelușilor care vin pe lume - adică unele particule sporesc șansele unui copil de a fi băiat, în vreme ce altele scad această probabilitate. 

E greu de precizat cât de mare este influența efectivă, dar oamenii de știință avertizează că fenomenul ar putea avea consecințe pe termen lung.

În toate țările lumii se nasc acum mai mulți băieți decât fete, o situație care a început să se prefigureze din 1962. Organizația Mondială a Sănătății estimează că în acest moment în majoritatea statelor există un raport de 105 băieți la fiecare 100 de fete care se nasc, cu toate că el poate varia ușor - între 103 și 107 bebeluși de sex masculin la fiecare 100 de fetițe care vin pe lume.

O cercetare din 2015, considerată drept cea mai detaliată de acest tip, a monitorizat evoluția raportului de sex al bebelușilor - de la concepere la naștere - descoperind că, în momentul în care se formează embrionul, raportul dintre fetușii de gen masculin și cei de gen feminin este egal - adică nu există diferențe în ceea ce privește numărul de băieți și cel de fete. Totuși, mortalitatea la fetușii de gen feminin este mai mare în timpul sarcinii decât la cei de sex masculin.

Andrey Rzhetsky, de la Universitatea din Chicago, a vrut să exploreze mai îndeaproape problema, alături de un grup format din mai mulți cercetători, sperând să înțeleagă care sunt factorii ce influențează sexul copiilor la naștere. Studii anterioare au revelat și că schimbările în ceea ce privește vremea, gradul de stres al mamei și substanțele poluante ar putea influența această balanță, dar specialiștii au vrut de această dată să se concentreze doar pe unul sau doi factori simultan.

Descoperirile au arătat că sexul bebelușilor la naștere nu a fost afectat de anotimpuri, de temperatura ambientală, de gradul de infracționalitate al orașului în care trăiesc părinții, de rata șomajului sau alți factori. Oricum ar fi, specialiștii au ajuns la concluzia că există un set de substanțe poluante care au afectat balanța dintre băieți vs. fete - unele dintre ele crescând numărul băieților care apar pe lume, alte făcându-l să se diminueze (precum fierul, mercurul, aluminiul și dioxidul de carbon).

Poluarea aerului a fost unul dintre principalele motive care influențează sexul copiilor la naștere, alături de seceta extremă și de efectele industriei. Oamenii de știință au testat și legăturile dintre evenimentele care provoacă stres și genul bebelușilor la naștere - arătând, de exemplu, că uraganul Katrina nu a provocat schimbări, spre deosebire de atentatele din Virginia.

Totuși, deocamdată aceasta este doar o corelație. Nu înțelegem încă pe deplin efectele pe care poluanții le au asupra acestui fenomen, dar studii precum cel descris mai sus sugerează că impactul poluării produse de oameni ar putea fi mult mai mare decât credeam și cu efecte pe termen lung.

__________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro:

Share articol: