Dacă programarea și coordonarea unui rover aflat pe o altă planetă, la o distanță de milioane de kilometri, nu era deja destul de dificilă, lucrurile au devenit și mai complicate odată cu izbucnirea pandemiei de coronavirus. Totuși, se pare că echipa NASA care se ocupă de roverul Curiosity de pe Marte nu are nicio problemă cu acest stil de lucru de acasă.
Recent, agenția spațială americană a publicat o postare în care arăta cum s-a adaptat echipa la această situație fără precedent și cum reușesc specialiștii să coordoneze o misiune care implică sute de oameni, fără ca aceștia să se întâlnească personal.
„De obicei, suntem cu toții în aceeași cameră și împărțim aceleași ecrane, imagini și date. Acum nu doar că nu mai suntem împreună, ci avem și un program diferit, și alte configurații tehnice. De cele mai multe ori, sunt pe 15 canale de chat simultan, e nevoie de mult mai multă organizare decât de obicei”, a spus Alicia Allbaugh, coordonatorul echipei.
La fel ca în multe alte job-uri, specialiștii NASA apelează și la videoconferințe, uneori fiind chiar în mai multe „ședințe” în același timp. Procesele care până acum erau realizate pe stații de lucru extrem de performante sunt duse la capăt cu ajutorul laptopurilor și al soluțiilor web. Cu toate acestea, lucrurile merg mai departe, iar misiunile pe Marte continuă.
La jumătatea lui martie, roverul Curiosity a obținut o mostră dintr-o rocă de pe Planeta Roșie și a trimis confirmarea către echipa de pe Terra, exact cum s-ar întâmpla în mod normal. „Marte nu stă în loc pentru noi; încă explorăm”, a mai spus Allbaugh.