Cercetătorii au descoperit, în sfârșit, cheia sunetului caracteristic al pisicilor, care implică și niște „tampoane pufoase” ce există în corzile vocale ale pisicii.
Oamenii de știință s-au întrebat cum reușesc pisicile să scoată acel sunet de frecvență joasă atunci când torc, deoarece sunetele de frecvență joasă sunt emise de obicei de animale mai mari, care au corzi vocale mai lungi.
Aceste „pernuțe de toarcere" de țesut conjunctiv încorporate în corzile vocale par să mărească densitatea, făcându-le să vibreze mai încet pentru a produce zgomotul atât de plăcut pentru oameni.
Echipa internațională condusă de Christian Herbst, cercetător la Universitatea din Viena, Austria, spune că cercetarea lor contestă credința larg răspândită potrivit căreia contracțiile musculare active sunt cele care provoacă toarcerea.
„Pernuțele de toarcere funcționează într-un mod similar, permițând pisicilor mici să toarcă, chiar dacă au corzi vocale mult mai scurte decât ale noastre, folosind aceleași mecanisme care generează de obicei sunete de frecvență mai înaltă, cum ar fi mieunatul.
Fibrele de colagen și elastină din țesuturile conjunctive ale corzilor vocale sunt dispuse în structuri care, ca și la felinele care emit răgete, amortizează frecvențele înalte ale sunetelor lor”, arată cercetătorii.
Aceste structuri, cu un diametru de până la 4 milimetri, fuseseră descoperite anterior la pisicile domestice, dar rolul lor în procesul de toarcere nu fusese explorat. Această descoperire surprinzătoare arată că nu este esențială contracția musculară pentru a toarce. Structurile țesutului conjunctiv ar putea fi motorul principal, deși acest lucru ar trebui dovedit prin măsurarea procesului la pisicile vii, ceea ce este puțin mai dificil.
„Deși datele noastre nu resping în totalitate ipoteza contracției musculare active pentru a toarce, ele arată că laringele pisicilor poate produce cu ușurință sunete în regim de toarcere cu frecvențe fundamentale de 25-30 Hz fără aport neuronal sau contracție musculară". Motivul pentru care pisicile torc rămâne un mister. Unele teorii sugerează că toarcerea indică mulțumire și încurajează interacțiunea ulterioară cu oamenii lor. Studiile sugerează, de asemenea, că toarcerea ar putea fi un mecanism de vindecare.
Cercetarea ar putea duce la noi perspective asupra rolului toarcerii în sănătatea și bunăstarea pisicilor. Acest lucru ar putea ajuta oamenii de știință să dezvolte noi tehnologii care să imite sunetul, cum ar fi dispozitive de calmare pentru pisici sau chiar noi tratamente pentru durere și anxietate.