Japonezii au creat aparatul care poate manipula obiectele in toate cele 3 directii

Iti mai aduci aminte de desenele animate cu supereroi care folosesc forta sunetului pentru a distruge sau a respinge obiectele din jur? Se intampla si in realitate. Levitatia acustica e cunoscuta cercetatorilor de ani buni, desi nu a avut un caracter foarte practic. Obiectele puteau fi ridicate si mentinute in aer fara prea mult control, datorira presiunii undelor acustice.

Asta pana acum. Cativa oameni de stiinta japonezi au descoperit modul in care pot face obiectele sa leviteze si sa se miste controlat intr-un mediu 3D cu ajutorul ultrasunetelor. Jun Rekimoto si Takayuki Hoshi au conceput un ansamblu capabil sa creeze un punct focal in care undele sonice sa se concentreze si sa poata deplasa orice obiect prins in punctul respectiv.

Tehnica e inca la inceput, dar poate deplasa materiale si obiecte diverse si nu e periculoasa pentru oameni. Aparatul e inca mic si nu poate ridica in aer obiecte mai mari de cativa centimetri. E insa indeajuns pentru a demonstra ca putem manipula obiectele prin aer si fara ajutorul vreunei tehnologii exotice si misterioase, conform Endgadget.

Share articol: