O treime dintre persoanele care au fost aproape de moarte au avut parte de experiențe stranii.
Experiențele la limita morții ne sunt cunoscute datorită filmelor și cărților în care oamenii povestesc stările ciudate pe care le-au avut când au fost la limita dintre viață și moarte.
Cele mai frecvente relatării vorbesc despre călătoria printr-un tunel luminos, întâlnirea cu rude moarte sau cu îngeri, dar și despre detașarea de corp și plutirea în afara lui.
Dincolo de trăirile mistice pe care le au aceste persoane și de modul în care viața lor se schimbă ulterior, există explicații științifice pentru acest misterios fenomen.
Experiențele la limita morții apar în urma unor traume puternice, urmate de pierderea cunoștinței: stări de leșin, comă, infarct.
Neurologii Olaf Blanke și Sebastian Dieguez au încercat să clasifice aceste experiențe și le-au împărțit în două tipuri diferite.
Primul tip este provocat de o activitate anormală în emisfera stângă a creierului și produce de obicei senzația de zbor și de percepere alterată a trecerii timpului.
Al doilea tip de experiențe implică emisfera dreaptă și e caracterizat prin halucinații care presupun vederea și comunicarea cu spirite, îngeri, persoane decedate, dar și perceperea unor sunete - muzică sau voci.
De asemenea, afectarea lobilor temporali duce la senzații stranii și halucinații, spun cercetătorii.
Desigur, nimeni nu știe exact care este explicația pentru aceste stări ciudate, dar există mai multe teorii științifice care încearcă să lămurească misterul.
Una dintre ele susține că experiențele la limita morții sunt provocate de eliberarea de endorfine, ca urmare a stresului puternic.
Endorfinele reduce senzația de durere și oferă o stare de bine - este exact ceea ce povestesc cei mai mulți oameni care au trăit experiențe de acest fel: au simțit liniște, bucurie, chiar plăcere.
De altfel, unele experimente au demonstrat că medicii pot simula experiențe de acest fel, prin administrarea unor anestezice cum este ketamina. Un efect similar se poate obține și în urma consumului unui drog psihedelic, DMT, care se extrage din plante.
O altă teorie suține că experiențele foarte profunde și complexe apar de fapt din cauza lipsei de oxigen la nivel creierului. Piloții de avioane trăiesc uneori stări similare, în timpul unei accelerații rapide și declară că au avut halucinații și au văzut un tunel luminos de care se apropiau.
Prin urmare, toate acele stări mistice ar fi provocate de reacția neuronilor care încep să moară. Totuși, niciuna dintre aceste teorii nu poate explica în totalitate fiecare stare în parte și nici complexitatea experiențelor trăite.
Cercetările vor continua, dar e puțin probabil să aflăm curând o explicație clară, incontestabilă, pentru experiențele la limita morții.
Foto: iStock