Misiunile spațiale de lungă durată dăunează creierului astronauților, au declarat oamenii de știință.
Experții sugerează acum că cei care petrec o perioadă lungă de timp în spațiu ar trebui să își ia trei ani pentru a permite creierului lor să se refacă în urma schimbărilor suferite în timpul călătoriilor cosmice.
Acestea sunt concluziile unui nou studiu care analizează modul în care creierul reacționează la absența gravitației terestre. Studiul vine înaintea a ceea ce se așteaptă să fie o nouă eră a călătoriilor lungi în spațiu, inclusiv a primelor misiuni pe Marte.
Cercetătorii au analizat scanările creierului a 30 de astronauți, efectuate înainte și după ce au călătorit în spațiu. Ei au descoperit că în timpul misiunilor mai lungi de șase luni, ventriculele cerebrale s-au extins în mod semnificativ - și ar putea dura până la trei ani pentru a se recupera.
Ventriculele sunt cavități ale creierului umplute cu un lichid care protejează și hrănește creierul. Lipsa gravitației în spațiu poate însemna că acest lichid împinge creierul mai sus în craniu.
„Cu cât oamenii au petrecut mai mult timp în spațiu, cu atât ventriculele lor cerebrale lor au devenit mai mari", a declarat Rachael Seidler, profesor de fiziologie aplicată la Universitatea din Florida și unul dintre autorii studiului. „Mulți astronauți călătoresc în spațiu de mai multe ori, iar studiul nostru arată că este nevoie de aproximativ trei ani între zboruri pentru ca ventriculele să se refacă complet".
Dintre cei 30 de astronauți care au participat la studiu, opt au fost în spațiu timp de două săptămâni, 18 au mers în misiuni de șase luni, iar patru au călătorit timp de un an. După două săptămâni, creierul nu se schimbase în mod vizibil, iar după șase luni schimbările păreau să se oprească.
Descoperirile ar putea fi de ajutor pentru acei astronauți care pleacă în călătorii lungi, cum ar fi cele spre Marte. Cercetătorii trebuie încă să îi examineze pe cei care au călătorit mai mult de un an - dar lipsa schimbărilor între șase și 12 luni ar putea fi, de asemenea, o veste bună pentru aceste călătorii care se prefigurează a fi de lungă durată.
„Ne-am bucurat să vedem că schimbările nu cresc exponențial, având în vedere că, în cele din urmă, vom avea oameni în spațiu pentru perioade mai lungi", a declarat Seidler.
__________________________________________________________________________________________________
Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro: