Pentru prima dată, astronomii au identificat o planetă care se îndreaptă în spirală spre o coliziune fatală cu soarele său foarte vechi, oferind astfel o perspectivă asupra modului în care s-ar putea sfârși Pământul. 

Într-un nou studiu publicat recent, o echipă de cercetători, majoritatea din SUA, a declarat că speră ca exoplaneta numită Kepler-1658b să poată ajuta la descoperirea modului în care lumile dispar, pe măsură ce stelele lor îmbătrânesc. Kepler-1658b, care se află la 2.600 de ani-lumină de Pământ, este cunoscută ca fiind o planetă ca un „Jupiter fierbinte".

Deși are dimensiuni similare cu Jupiter, planeta orbitează în jurul stelei sale gazdă la o optime din distanța dintre Soare și Mercur, ceea ce o face mult mai fierbinte decât gigantul gazos din sistemul nostru solar.

Orbita lui Kepler-1658b în jurul stelei sale gazdă durează mai puțin de trei zile - și se scurtează cu aproximativ 131 de milisecunde pe an, potrivit studiului publicat în The Astrophysical Journal Letters și citat de phys.org.

„Dacă va continua să se deplaseze în spirală spre steaua sa în ritmul observat, planeta se va ciocni cu aceasta în mai puțin de trei milioane de ani", a declarat Shreyas Vissapragada, cercetător la Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics și autorul principal al studiului. „Este pentru prima dată când observăm dovezi directe ale unei planete care se deplasează în spirală spre steaua sa", a completat acesta pentru AFP.

Orbita lui Kepler-1658b este scurtată de maree, într-un proces similar cu cel de pe Terra. Această mișcare gravitațională poate funcționa în ambele sensuri - de exemplu, Luna se îndepărtează foarte încet în spirală de Pământ.

În acest context, este posibil ca Pământul să se îndrepte spre un scenariu similar? „Ar putea fi ultimul rămas bun al Pământului peste miliarde de ani, pe măsură ce Soarele nostru îmbătrânește", au mai precizat sursele citate. Vissapragada a explicat că „în aproximativ cinci miliarde de ani, Soarele va evolua într-o stea gigantică roșie. (..) Soarta finală a Pământului este oarecum neclară", a adăugat el.

Kepler-1658b a fost prima exoplanetă observată vreodată de telescopul spațial Kepler, lansat în 2009. Cu toate acestea, a fost nevoie de aproape un deceniu de muncă înainte ca existența ei să fie confirmată în 2019. Pe parcursul a 13 ani, astronomii au reușit să observe schimbarea lentă, dar constantă, a orbitei planetei. Ce se va întâmpla în viitorul îndepărtat nu putem ști, însă scenariul ar putea fi unul plauzibil și pentru planeta noastră. 

__________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro:

Share articol: