Schimbările climatice, dar și evoluția naturală a planetei noastre, ar putea duce în viitor la schimbări majore în ceea ce privește structura sa. 

De exemplu, oamenii de știință sunt de părere că peste 200 de milioane de ani, Pământul va fi dominat de un supercontinent, la fel cum a fost și în trecut, înainte de actuala configurație.

Oamenii de știință au explorat două scenarii: în primul dintre ele, în viitor, aproape toate continentele vor migra spre emisfera nordică, Antarctica fiind singurul care va rămâne în emisfera sudică. În cel de-al doilea scenariu, Terra va fi formată dintr-un singur supercontinent care ar urma să se întindă de la Ecuator, până în emisfera nordică și cea sudică.

Pentru ambele, aceștia au calculat impactul în ceea ce privește încălzirea globală, pe baza topografiei estimate. Astfel, au fost surprinși să afle că, atunci când continentele sunt împinse spre zona de nord, iar terenul devine preponderant muntos, temperaturile globale sunt estimate ca fiind semnificativ mai scăzute decât în alte simulări. Un efect ar putea fi un îngheț generalizat, cum nu s-a mai văzut niciodată în istoria Terrei, și care ar urma să dureze cel puțin 100 de milioane de ani.

Cel mai „recent” supercontinent de pe Terra a fost Pangaea, care a existat în urmă cu aproximativ 300 de milioane de ani și care cuprindea Africa, Europa, America de Nord și America de Sud. Înaintea lui, pe Terra a existat supercontinentul Rodinia (în urmă cu circa 900 de milioane de ani), iar înaintea acestuia Terra a fost dominate de Nuna, un supercontinent care a existat acum peste 1,6 miliarde de ani.

__________________________________________________________________________________________________

Urmăriți emisiunile preferate pe protvplus.ro:

Share articol: