Cercetarea scoate în evidență impactul pe care metodele convenționale de obținere a cărnii îl au asupra mediului.

Cel mai mare procent din cantitatea de carne pe care oamenii o vor consuma peste două decenii va fi produsă artificial în laborator sau va fi înlocuită cu produse vegane realizate din plante, care vor arăta la fel și vor avea exact același gust.

Experții în industria alimentară preconizează o creștere a popularității cărnii artificiale, arată un nou raport citat de Daily Mail, document care sugerează că doar 40% din carnea consumată în 2040 va avea origine animală directă. În schimb, aceștia anticipează că 35% va fi cultivată în laborator, iar 25% va fi obținută din plante.

Cercetarea scoate în evidență impactul pe care metodele convenționale de obținere a cărnii îl au asupra mediului, dar și situația animalelor care au devenit simple „produse industriale” destinate consumului.

Raportul a fost realizat de firma de consultanță globală AT Kearney și se bazează pe o serie de interviuri cu mai mulți experți în domeniul alimentar. În acest moment, în industria producătoare de carne sunt sacrificate miliarde de animale anual, iar firmele realizează venituri totale de peste un trilion de dolari.

Oamenii de știință au avertizat în repetate rânduri asupra efectelor pe care producerea cărnii le are asupra naturii, printre care emisiile de gaze cu efect de seră care determină schimbări climatice grave, poluarea râurilor și a oceanelor și distrugerea habitatelor naturale în favoarea construirii de ferme.

De asemenea, multe persoane sunt îngrijorate de bunăstarea animalelor din industria zootehnică. „Tratamentul la care sunt supuse este privit de mulți drept un rău de care chiar nu e nevoie. Când avem avantajele variantelor vegane de substituire a cărnii, e doar o chestiune de timp până când acestea vor căpăta o pondere importantă în piață”, se arată în documentul citat.

Ca efect, lista companiilor care utilizează drept materie primă plantele pentru a produce alimente care să semene cu bucăți de carne continuă să crească. Piața vegană destinată realizării de carne artificială a ajuns la un miliard de dolari, iar printre susținătorii ideii se numără chiar și branduri celebre pentru producerea alimentelor din carne.

Între timp, cercetătorii își concentrează eforturile în direcția dezvoltării în laborator a celulelor similare cărnii, pentru ca producerea și consumul să nu mai fie dependente de măcelărirea animalelor.

Deși astfel de alimente procesate în laborator nu au ajuns încă pe rafturile supermarketurilor, AT Kearney sugerează că, în viitor, ele vor domina piața.

Asta pentru că acestea reproduc gustul și textura cărnii pe care o cunoaștem acum, spre deosebire de alternativele realizate din plante. Cele din urmă, însă, vor fi esențiale în faza de tranziție. Unul dintre cele mai mari avantaje ale ambelor variante este acela că producția este mult mai eficientă.

„Trecerea la un stil de viață vegetarian și vegan este o tendință clară. O dietă flexibilă sau semi-vegetariană este una în care oamenii consumă produse animale cu moderație, una care încurajează alimentația pe bază de plante”, a spus Carsten Gerhardt, partener AT Kearney.

Studiile realizate în China, India și Statele Unite au sugerat că teama potențială a consumatorului referitoare la carnea „de cultură” nu va împiedica, totuși, adoptarea ei pe scară largă.

Share articol: